|
הספר ''אלבום דרום'', ביוזמתה של פרופ' דנה אריאלי, מציג עבודות צילום של 107 צלמות וצלמים ופורשׂ את סיפורו האקטואלי של הנגב המערבי לרקע האירועים העכשוויים. צלמים ישראלים במחווה לתושבי הנגב המערבי הוא פרויקט חסר תקדים שהתהווה בתגובה לאירועי ה-7 באוקטובר 2023, ביוזמתה של פרופ' דנה אריאלי, חוקרת, היסטוריונית וצלמת העוסקת בתרבות זיכרון וטראומה. במוזיאון פתח תקווה ישנה תערוכה עם צילומים מהספר אלבום דרום, התערוכה פורשת את סיפורו של חבל ארץ זה משנות ה-50 של המאה ה-20 עד היום ברקע האקטואליה של האירועים העכשוויים.
באלבום דרום יש התייחסות למצב נעדר התקדים אליו נקלענו בעקבות ארועי ה-7.10 והוא מכיל רקמה אנושית מצמררת ומזעזעת, בה נפגשים צלמים- לוחמים שאינם אתנו עוד, כמו לביא ליפשיץ, זכרונו לברכה, שהיה לוחם בסיירת גבעתי ונפל ב־31 באוקטובר ,2023 מסופר על ידי אמו שלומית וכמו כן צלמים שאיבדו את היקר להם מכול החושפים סיפור חסר תקדים בהיסטוריה של מדינת ישראל, שעדיין מוקדם להעריך את השלכותיו. הסיפורים האנושיים מובאים במילותיהם של הצלמים עצמם.
 אב ושתי בנותיו מייחלים לשחרור החטופים [11/2023]. קרדיט צילום: דנור אהרון
עשרה ימים לאחר השבת השחורה שבה נרצח חברה הוותיק גדעון פאוקר מניר עוז, ובמשך למעלה מ- 100 ימים, העלתה פרופ' אריאלי לעמוד הפייסבוק שלה צילום וטקסטים של צלמים מקצועיים וחובבים שנענו לבקשה לתעד את חבל הארץ המדמם. עבודות הצילום שנאספו התגבשו לספר בהוצאת ''ידיעות ספרים'', ולתערוכת ענק בקריית המוזיאונים, בהם מציגים 107 צלמים עבודות צילום שתיעדו את החיים בעוטף לפני ואחרי ה-7 באוקטובר. התערוכה והספר אלבום דרום באוצרות המשותפת של פרופ' אריאלי וד''ר אירנה גורדון, האוצרת הראשית של מוזיאון פתח תקווה לאמנות, מכילים אינספור התייחסויות לצילום: צילום אמנותי, צילום מבויים, צילום מתעד, צילום אדריכלי בהקשרים עכשוויים והיסטוריים. הצלמים, חלקם מציגים בספר בפעם הראשונה, רבים אחרים ותיקים, מוכרים וידועים, עמוסי תערוכות וקטלוגים לאורך שנות הקריירה שלהם.
בין שעריו של הספר נחשף סיפורו של הנגב המערבי מאז עלו היישובים הראשונים על הקרקע בשנות החמישים ועד היום. לצד תצלומים היסטוריים שצולמו באופקים, בשדרות, בניר עוז, בנחל עוז, בבארי ובעוד עשרות אתרים בימי קום המדינה, משתקפים האתגרים הייחודיים עימם התמודדו תושבי 'העוטף' בעיקר מאז ראשית שנות האלפיים, עת החלו נוחתים קסאמים באזור. החיים לצד הגדר, ה'גבול' עם עזה, הולידו אתגרים בלתי פוסקים ששיאם באירועי השבעה באוקטובר.
 כריכה קדמית ''אלבום דרום''. קרדיט: דנה אריאלי
 עץ השדה [2021]. קרדיט צילום: יורם אלעזרי
עבודות הצילום מציגות נקודות מבט מגוונות המייצרות מארג של הקשרים חברתיים, היסטוריים וגיאוגרפיים ובוחנות את החיים בעוטף לפני ואחרי ה-7 באוקטובר. מערך של דימויים המייצגים מקום, זיכרון וזמן. זהו מקרה בוחן בהקשר של ההווה הישראלי, שכן המבט אל חבל הארץ שהוא מציג נוצר בד בבד עם אירועים שממשיכים להתקיים. ייחודו שהוא נותן במה למבטן של רבים בו בזמן וכולל צילום של ההווה הטראומטי יחד עם צילום של העבר הקרוב והרחוק, וארוג בטקסטים, המרחיב ומעמתים את החזותי עם המילים.כך נוצרה עדות היסטורית ומטפורית, רפלקציה על פעולת הצילום עצמה ועל יכולתה לגעת במציאות, ומרחב של ההתמודדות עם מציאות משברית וההשפעות שלה על היחיד ועל הקבוצה. הפרוייקט מכיל אינספור התייחסויות לצילום: מבויים, מתעד, אדריכלי בדגש על חיי היום יום, בהקשרים עכשוויים והיסטוריים.
 הבית של רחל , אופקים. קרדיט צילום: דנה אריאלי
מחברת הספר, פרופ' דנה אריאלי, צלמת בעצמה ועוסקת שנים במחקר ובצילום של תרבות זיכרון. מחקריה מתמקדים באמנות וטראומה, בעיקר בגרמניה ובישראל. פרופ' אריאלי מרצה בפקולטה לעיצוב במכון טכנולוגי חולון ובמכון מנדל. כמה ימים לאחר השבת הארורה, החלה אריאלי בפרסום בפייסבוק של צילומים מהנגב המערבי. אלבום דרום שמו של העמוד. כל אחד מן הצלמים המשתתפים בספר שלח אל המחברת תיק עבודות שמתייחס אל הנגב המערבי והיא העלתה אותם, אחד אחד, במשך מעל מאה ימים לעמוד בפייסבוק. ספר זה מביא את היצירות כשלצידן תיאוריהם של הצלמים על הנסיבות בהן צולמו.
בין דפיו של אלבום התצלומים הייחודי הזה נכרכו סיפורים בלתי נתפסים על לוחמים צעירים שנפלו, חטופים ומשפחותיהם, סיפוריהם של האנשים שנאלצו להיות עקורים בארצם, אתרים שנפגעו בעקבות האירועים, ההתגייסות האזרחית והרקע לכל אלה.
אלבום דרום II צלמים ישראלי במחווה לתושבי הנגב המערבי הוצאת ידיעות אחרונות מאת : דנה אריאלי עורך אחראי: דב איכנולד ניתן לרכוש את הספר כאן
|