התערוכה הקבוצתית בנוגע לאמפתיה, עוסקת בשאלות של יחסים אמפתיים, התנהגות עוזרת והטיות חברתיות, ומבוססת על שיתופי פעולה בין אמנים ישראליים וחוקרים מאוניברסיטת תל אביב מתחומי הפסיכולוגיה, פילוסופיה, סוציולוגיה ומדעי המוח. המאורעות הטראגיים של השבעה באוקטובר הפגישו את כולנו, כיחידים וכחברה, עם אתגרים ביחס לעמדות האמפתיות שלנו: מצב הסכנה הקיצוני שנחשפנו אליו גרם לרבים לאמץ גישה מנטלית של הגנה עצמית, הכרוכה בצמצום היכולות האמפתיות שלנו כלפי אנשים מחוץ למעגל האנושי הקרוב לנו. אמנים מציגים: אורי גרשט, גיא הדני, דור זליכה לוי, יהונתן רון, לי ינור, נטלי אילון, קולקטיב אפמרל
ישראלים רבים הפגינו התגייסות יוצאת דופן ותמיכה נרחבת באנשים ממעגלי ההזדהות שלהם שנפגעו במלחמה, אולם תופעה זו הופיעה לצד ניכור לכאב וסבל הנחווים על ידי מי שנמצא מחוץ למעגלי הזדהות אלה. אופייה ההטרוגני של החברה הישראלית מחייב אותנו לחשוב על שיקום יחסים חיוביים וכישורים פרו-חברתיים כלפי מעגלים אנושיים הולכים וגדלים, וזאת באמצעות שימוש בכוחה של הגלריה כמקום מפגש ייחודי בין ידע, רעיונות וחוויות אמנותיות רב-חושיות ומשמעותיות. בזמנים מאתגרים אלה, כשרבים חווים קושי אל מול הדרישה המתגברת לאמפתיה, אנו מבקשים לבחון את תפקידו של המוזיאון בסיוע ליצירת שינוי חברתי חיובי.
 דור זליכה לוי לשאוף צילום הצבה מתוך בנוגע לאמפתיה קרדיט: דניאל חנוך
 אורי גרשט הראשון לצחוק, צילום הצבה בנוגע לאמפתיה קרדיט: דניאל חנוך
התערוכה מעמתת את המבקרים עם קונפליקטים הקשורים באמפתיה, תפקידם של קול ודימוי בעוררות תגובה אמפתית, והיכולת לראות ולחוש בעבור אחרים. התערוכה נפתחת עם מיצב אדריכלי אימרסיבי [שנאצר בשיתוף עם פרופ׳ אד' ערן נוימן] בו הצופים יוכלו לקבל אמפתיה ותחושת ביטחון. יצירות נוספות בתערוכה יחשפו את ההטיות האמפתיות שלנו ואת היכולות הגמישות להרחבת האני-החברתי שלנו. התערוכה כוללת שיתוף פעולה בין ד״ר תמר מאיר [אוצרת הגלריה] ד״ר ענבל בן-עמי ברטל [פסיכולוגיה ומדעי המוח], פרופ׳ עילית פרבר [פילוסופיה], פרופ' אודי זומר [מדעי המדינה] ועוד, לצד אמנים עכשוויים.
כותרת התערוכה, 'בנוגע לאמפתיה' [Re:Empathy], מגלמת את עקרון התגובה לאחר, המגע איתו, היחס אליו ומתן מענה לפנייתו. העבודות בתערוכה קבוצתית זו מדגישות היבטים שונים שעולים מתוך מחקר האמפתיה: מצוקת האחר מגמישה את גבולות הרגש שלנו; מפגש עם זרים דרך שמיעה מזמן עמדה לא שיפוטית; הדהוד האני באחר מאפשר התגברות על הפחד מהלא־מוּכר; צחוק מחבר אותנו באופן בלתי אמצעי, ועוד. בהתייחסות להיבטים אלו, התערוכה מזמינה את הצופים להרהר בכוחה של האמנות להציב אלטרנטיבה לשיח מקטב, להשהות הטיות חברתיות ולאפשר מחשבה על מציאות אחרת.
הגלריה האוניברסיטאית ממוקמת בלב הקמפוס הגדול והמגוון ביותר בישראל, עם סטודנטים וסגל מכל קצוות הקשת הפוליטית והספקטרום החברתי. אנו רואים בתערוכה זו - המשלבת את חוזקו של המחקר האקדמי המתקיים באוניברסיטה עם כוחה של החקירה האמנותית – כדרך לעורר התנהגות פרו-חברתית בקרב קהלים רבים ומגוונים. התערוכה מספקת מרחב בטוח ומרגיע לאנשים המחפשים מקלט מהמציאות היומיומית הקשה והמאתגרת. היא תשלב אלמנטים אינטראקטיביים כמו מופעי פרפורמנס, הרצאות וסדנאות, שיעצימו את הקהל ויעודדו אותו להשתתף באופן אקטיבי בתהליכי שיקום חברתי, אימוץ תחושת קהילה ומחויבות חברתית. התוכנית הציבורית של הגלריה פונה לקהל רחב של משתתפים: שוחרי אמנות, תלמידי בתי ספר, משפחות, קהילת האוניברסיטה ועוד.
 גיא הדני כנף ללא שם צילום הצבה מתוך בנוגע לאמפתיה.קרדיט: דניאל חנוך
תערוכה קבוצתית חדשה בגלריה האוניברסיטאית, תל אביב II בנוגע לאמפתיה אוצרת: ד'ר תמר מאיר. עוזרת אוצרת: רוני כוכבי התערוכה תוצג עד 31.3.25 – הכניסה חופשית הגלריה האוניברסיטאית ע״ש גניה שרייבר ויד מישל קיקואין רחוב חיים לבנון 64, אוניברסיטת תל אביב [צמוד לשער 7] [email protected] שעות פתיחה: ימים שלישי וחמישי 12:00-20:00 | רביעי 10:00-16:00 | שישי 10:00-14:0
|