רויטל לוריא היא בעלת משרד לתכנון ועיצוב גינות משנת 1998, בוגרת הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית וכן בוגרת תואר הנדסאי נוף במכללת רופין. רויטל עובדת בעיקר עם המגזר הפרטי בתכנון גינות פרטיות גדולות כקטנות, אורבניות וכפריות לפי טעם וסגנון הלקוח. בשנים האחרונות התרחבה פעילות משרדה והם מתכננים גם פרוייקטים למגזר המסחרי ומוסדי כמו בתי כנסת, פרויקטים של תמ''א, גנים ציבוריים ועוד.
''כשיוצאים לגינה מגיעים למקומות נפלאים'' ציטוט של תאודור סוס, עם טוויסט של רויטל, ממחיש את הגישה והאהבה למקצוע שלה. כשהיא מדברת על חשיבותו של מקצוע עיצוב הגינות, ניכרת החשיבה העיצובית - תכנונית, ''שטח החצר מחוץ לבית מהווה חלק גדול משטח הבית שלנו לעיתים גם יותר משטח הבית הבנוי עצמו. ולעיתים רבות נשאר שומם ולא מנוצל. אף אחד לא יוצא לחצר או מגיע לגן. וזאת כי הגן לא מזמין. הסיבות יכולות להיות רבות אבל אנחנו מצביעים ברגלים. לעומת זאת, גן מוצלח מתמלא מיד בחיים. זו חשיבותו של מעצב ואדריכל הגינות. ליצור סביבה מזמינה הרמונית ופעילה למגוון פעילויות ולמגוון משתמשים''.
 גינה בסגול, תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
על מה את שמה דגש בפרוייקטים שאת מעצבת? כשאני מתכננת תמיד אני שמה לנגד עיניי את המשתמש הסופי בגן לא משנה אם זה בית פרטי או גן ציבורי. אני מדמיינת את עצמי נהנית וחווה את הגן ואיך אני יכולה למקסם את הפוטנציאל שלו כך שיתאים למקסימום שימושים ועדיין יהיה מזמין , משתלב עם הנוף והסביבה. לכן אני שמה דגש עוד בשלב הראשון על חקר והיכרות עם המשפחה או המשתמש הפוטנציאלי של המקום. הרצונות, הצרכים והחלומות שלהם כיצד ייראה הגן.
מה הדבר שמייחד אותך ומאפיין את הפרוייקטים שלך? אני חושבת שמה שמאפיין את הפרוייקטים שלי זה לא סגנון ספציפי אלא יצירה שיש בה איזון והרמוניה בין הדומם לבין הירוק והצומח; הרצון להכניס כמה שיותר ירוק לגינה בלי לפגוע בפונקציונליות של השטח. בכל גינה אני רוצה להכניס משהו חדש או שונה: שילוב מעניין של צמחים, שילוב של חומרים, שימוש בחומרים מגוונים באופן אחר, שימוש בצבע או באומנות כחלק מעיצוב הגינה.
 השתקפויות בבריכה. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
 בריכת שכשוך. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
ספרי על תהליך העבודה מול אדריכלים שמתכננים את המבנים עבורם את מעצבת גינות. חשוב לי להבין את הרעיון מאחורי התכנון של האדריכל ולהמשיך אותו גם בחוץ. ברגע שיש שיח בשלב מוקדם של התכנון אפשר לתרום ולדייק את התכנון כך שנקבל פתרונות ועיצוב כולל, אחיד והרמוני שמזמין את המשתמש לחוות את כל הבית כאחד- בחומריות, בפונקציות ובשימושים השונים ובכך להגדיל את מרחב המחיה של הדייר מהחוץ אל הפנים ומהפנים אל החוץ.
תארי לנו את תהליך העבודה שלך מול לקוחות. ראשית, תהליך של כל תיכנון הוא בהכרות של הלקוחות, מי הולך להשתמש בחצר ומה הצרכים והרצונות מצד אחד ומצד שני מה התנאים הפיזיים של השטח. כאשר הבית קיים ויש גינה ותיקה חלק חשוב הוא בדיקה של- מה אנחנו רוצים לשמר ומה לא. אני תמיד אשתדל לשמר את העצים הקיימים והוותיקים ואשתדל לשלב את העיצוב איתם. תהליך התכנון מתחיל מתוכנית רעיונית ובו אנו מתלבטים על הדרך הטובה ביותר לנצל את השטח ואיך נחלק אותו בעזרת שבילים, פינות הישיבה, מטבח חוץ וברגע שדייקנו את התוכנית הרעיונית אפשר לעבור לתוכניות עבודה, צמחיה, כתב כמויות וכו'.
 שביל מדרגות בכניסה לבית. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
 שביל כניסה טבול ירוק. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
מה דעתך על המחסור בעצים בגינות פארקים רבים בארץ לנוכח ההתחממות הגלובאלית, וכיצד את מתייחסת לנושא כמתכננת? העץ הוא השלד של הגן, של כל גן. הוא נותן לנו את המימד של גג בגן ובעל אורך החיים הכי גדול בגן. לאור ההתחממות הגלובלית בכלל ולמזג האוויר הים תיכוני פה בארץ לעצים יש חשיבות לאין שיעור. זהו נושא רגיש עבורי כמחבקת עצים ידועה , כך שאני מנסה לשלב עצים ככל האפשר בגינות בפארקים וברחובות. כבר עכשיו מרגישים בשינוי בעמדת הרגולטור בנושא ואני מקווה שנושא זה יקבל יותר משקל בעתיד.
 גינה בניחוח יווני. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
 פינת ישיבה בגינה. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
מי האדריכל או מעצב שמהווה השראה עבורך? ההשראה שלי באה מהרבה תחומים: קודם כל, מהטבע עצמו- טיול בכרמל או במדבר, טיולים בגינות הקלאסיות בארמונות באירופה או פארק גואל של גאודי בברצלונה. אני חושבת שאחד אדריכלי הנוף המשפיעים ביותר ומהווה השראה בשבילי הוא דן קיילי [1912-2004]. הוא כתב ש''התרומה הגדולה ביותר שמעצב יכול לתרום לקשר בין האנושי לטבעי בצורה כזאת שתזכיר לנו את מקומנו הבסיסי בתוכנית הכללית''. אני תמיד מנסה בעבודותיי לקשר בין הטבעי לאנושי .
מה לדעתך מאפיין את הגינה הישראלית? גינה ארצישראלית, כמונו ,היא שילוב של מזרח ומערב, שילוב של חדשנות עם היסטוריה, שילוב של צמחיה מקומית עם צמחיה מכל העולם, שילוב של סגנונות טעמים וריחות.
 השתקפויות בגינה. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
 פינת ישיבה קסומה. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
 מטבח חוץ. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
למי היית רוצה לעצב ולתכנן את הגינה? הייתי רוצה לתכנן את הגינה לכל אחד שמבין שיש לו אוצר ביד, שטח טיבעי, והוא לא יודע איך לנצל אותו. לאלו שמבינים את היתרונות של שטח באוויר הפתוח. שרוצה למשוך את ילדיו ובני ביתו לשבת בחוץ לשיחה על כוס קפה או לארח חברים סביב בור אש או כל פעילות אחרת בחוץ ולא יודע איך לעשות את זה. גינה קטנה כגדולה מרפסת או דירת גן. אלו הלקוחות שאחר כך נשארים חברים ולי יש סיפוק גדול שעשיתי משהו טוב למישהו.
תני טיפ למעצב גינות מתחיל האמנית אליזבת מוריי [1940-2007] כתבה [בתרגום חופשי שלי] ''גינון היא אומנות שמשתמשת בפרחים ובצמחים כצבע, והאדמה והשמיים כקנבאס''. הטיפ שלי לכל מעצב גינות מתחיל הוא לעוף עם הדמיון ולהתחיל לצייר בפרחים.
 נופש בבית. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
 עמדת בר בחצר. תכנון ועיצוב רויטל לוריא. קרדיט צילום: רויטל לוריא
 תמונת פרופיל רויטל לוריא. קרדיט צילום: אבישי פינקלשטיין
לפרטים נוספים - קישור לארכיפיינד : רויטל לוריא- תכנון ועיצוב גינות
|