|
''תמיד שמתי לב מה אני מרגיש במקום שאני נמצא בו. הייתי מנסה לנתח אלו תחושות אני חש ביחס למקומות, והיו דברים שעשו לי לא נעים. אני מאמין שכשאנשים יושבים במקום הם לא זוכרים איך הוא נראה אבל הם זוכרים את התחושות שהמקום מעביר אליהם וזה מה שאני מנסה לעשות. אני רוצה לתת לאדם את התחושה הטובה, שתחזיר אותו לאותו מקום''
 אדריכל ומעצב הפנים דן טרוים
תוכל לספר על פרויקט אחד שיצרת שאתה מחובר אליו באופן מיוחד? קשה לי לדבר על פרויקט אחד שאני אוהב במיוחד, זה כמו שאשאל אותך אם יש לך ילד אחד אהוב יותר מהשני. יש כאלה שאני אוהב קצת פחות ויש כאלה שיותר. אבל סה'כ אני אוהב את כולם. בעיקרון, הפרויקט הראשון שעשיתי היה פלורנטין 10 בתל אביב ועד היום אני מלווה אותו. אני מגיע אליו ורואה שלא משנים בו דברים. ותמיד יש לי פינה חמה אליו בלב.
בא נחזור קצת אחורה מהיכן אתה ובמה עוסקים הוריך? אני במקור מאשדוד. הוריי הם ממש לא מהתחום אבא שלי מהנדס אלקטרוניקה. אח שלי לעומת זאת עוסק בעיצוב תאורה. והוא חי 9 שנים בניו יורק.
והיכן למדת אדריכלות? למדתי בבית הספר להנדסאים של אוניברסיטת תל אביב, ואח'כ נסעתי לארה'ב והמשכתי את לימודיי בניו יורק, ב- New York Tech
וכמה שנים למדת סה'כ? למדתי שנתיים וחצי בארץ וארבע שנים בניו יורק. היה לי מאד קשה לשלב לימודים עם עבודה אבל הייתי חייב לעשות את זה.
מתי סיימת את לימודיך? סיימתי את לימודיי בספטמבר 2001. הלימודים היו לי מאד קשים, מכיוון שהגעתי ללא ידע באנגלית עד שהתרגלתי לשפה הטכנית, ובכלל . ההורים שלי עזרו לי כלכלית, אך יחד עם זאת עבדתי וממנתי חלק מהלימודים בעצמי. העבירו אותי קורסים מאד בסיסיים באנגלית, והייתי צריך להשלים דברים במהלך השנה הראשונה. אחרי שנה החלטתי לוותר ולחזור לארץ. הגעתי לטכניון התקבלתי לשם והייתי צריך להשלים את הפסיכומטרי אבל בסופו של דבר החלטתי לחזור לשם בחזרה, ולסיים את מה שהתחלתי. הייתי עם חברים,ו גרתי עם החבר הכי טוב שלי.
 מסעדה חדר האוכל, מתחם גולדה תל אביב
ואיך היה לגור בניו יורק? לגור בניו יורק היה כיף גדול. כשחזרתי לארץ אחרי הלימודים הייתי בהלם היה לי מאד קשה בארץ, ומייד חזרתי לשם שוב.
אתה מתעסק בעיקר בפנים או גם באדריכלות? אני מתעסק כמעט רק בעיצוב פנים. כשחזרתי לארץ התחלתי לעבוד בסטודיו MU. זהו סטודיו לעיצוב פנים שמתעסק בתכנון פנים של בתי קפה, מסעדות ובארים . הגעתי אליהם דרך אחי, שהוא מעצב תאורה שעיצב איתם חלל. אך די מהר הפכתי להיות עצמאי. לא היה לי כיף לעבוד בתור שכיר, ודי מהר התחלתי לעבוד לבד. עד היום אני בקשר איתם ולעיתים אני עושה איתם עבודות בשיתוף.
ואיך הגעת לעבודות פרטיות, זה הלך מהר? ההתחלה הייתה קשה. לא מצאתי מיד עבודות, אבל החלטתי ללכת על זה בכל זאת. התחלתי עם עבודות קטנות, שלא עושים בהם הרבה כסף. אבל אם עושים הרבה פרויקטים במקביל זה לא רע.
ומתי פתחת מקום? אחרי שנה של עבודה בסטודיו MU עברתי לעבוד בתור עצמאי.
ניסית לעבוד מהבית? כן. לא פתחתי מייד משרד. היום אני חולק סטודיו עם אדריכל שלמדתי איתו בניו יורק.
ויש לך עובדים? היו לי שלושה עובדים, ועכשיו יש לי עובדת אחת..
 מסעדה port מרינה הרצליה
 מסעדה port מרינה הרצליה
 מסעדה port מרינה הרצליה
ומה לגבי כמות הפרויקטים, הכמות עולה? הם כל הזמן בעלייה כי מכירים אותך יותר ויותר. עכשיו תכננתי 'חדר אוכל'. זה המקום הכי טרנדי היום. זה במתחם גולדה בבית האופרה.
אתה עושה הרבה פרויקטים במקביל? אם יש אז עושים. כרגע זו תקופה קשה.
ואיך זה עובד מבחינתך, אתה כל היום יושב ומתכנן? כן זה מה שאני עושה.
וגם ממחשב את הדברים, או שהעובדים מעלים את החומרים למחשב? בעיקרון אני יכול לעשות את הכל אני גם מתכנן וגם ממחשב את הדברים אם יש צורך. בנוגע לעובדים, זה תלוי בידע של כל עובד ועובד. אם מדובר בעובד חדש, אז בד'כ לאנשים בתחילת דרכם אין מספיק ניסיון, וצריך ללמד אותם את העבודה.
אתה באופן אישי לוקח אנשים חסרי ניסיון? אני מנסה לקחת אנשים שיש להם ניסיון בתחום של תכנון בתי קפה, ובארים. אלו תחומים מאד שונים מתחום של תכנון דירות בעיקר בגלל המערכות ואנשים בד'כ לא יודעים את זה.
  מסעדה לילית בית אסיה תל אביב
יש לך סבלנות ללמד את העבודה? אין לי בעצם ברירה. אם יש לי כמה פרויקטים במקביל אני צריך עובדים.
איך אתה מסביר את המשיכה שלך למקצוע? אני העברתי את ילדותי באשדוד. הבית שלנו נראה תמיד נורא, וכל פעם שהגעתי לתל אביב התרשמתי מאד לטובה. מבית הספר עד הבית היה לוקח ללכת 5 דק' ולי זה לקח המון.... כי הייתי מחפש מה לראות, ואיפה לעניין את עצמי.
העיר משעממת? סה'כ לא היה הרבה מה לראות בה. כבר בתור ילד חיפשתי את האושר הרוחני והיופי של מה שיש לראות חיפשתי תמיד דברים מעניינים.
לא התעסקת באמנות בתור ילד? ציירתי קצת, אבל לא היו לי חוגים ולא היו לי העשרות.
אז למה ללמוד דווקא אדריכלות? תמיד שמתי לב למה אני מרגיש במקום שאני נמצא בו. תמיד ניסיתי לנתח מה אני מרגיש בחלל ואלו תחושות אני חש ביחס למקומות, והיו דברים שעשו לי לא נעים.
ומייד אחרי הצבא כבר החלטת מה אתה רוצה ללמוד? כן. היו לי תחושות מאד חזקות, הרגשתי את זה עוד בתור ילד. אף פעם לא הרביתי בדיבור זה הצד היותר חלש שלי, אני חזק יותר בתחושות והבעה שלהם דרך העיצוב.
 בר bartleby דיזנגוף תל אביב
גם בלימודים הבעת את עצמך ברישומים ואיורים? תמיד היה לי קשה לדבר. היה לי מנחה שכשהגשתי עבודה אמר לי שעד שאני לא אדבר נעבור הלאה. גם שהוא רשם לי מכתב המלצה הוא כתב שיתייחסו רק לתיק העבודות שלי, ולא לזה שאני לא מרבה לדבר. אחרי שסיימתי את לימודי ההנדסאים ידעתי שיהיה לי קשה להתקבל בלי בגרות לשום מקום, ולכן החלטתי לנסות את מזלי בחו'ל.
איך ההורים שלך הגיבו לעניין? הם רצו שאני אמשיך ללמוד, והם שמחו שאני ממשיך כי הבינו שלא אוכל לעשות את זה בארץ.אני חושב שזה תחום שקשה מאד להיבנות בו.
כמה מקומות עצבת עד היום? 30-40 מקומות בתל אביב.
משתמע מהשיחה איתך שאתה אוהב את תל אביב? אכן. יש פה את האנשים הנכונים, וזו הסביבה הנכונה להתפתח בה. אני מאמין שכשאנשים יושבים במקום הם לא זוכרים איך הוא נראה אבל הם זוכרים את התחושות שהמקום מעביר אליהם וזה מה שאני רוצה לעשות. אני רוצה לתת לאדם את התחושה הטובה, שתחזיר אותם לאותו מקום.
מי מחליט מה האווירה שתהיה במקום אותו אתה מתכנן, אתה או בעל המקום? בעל המקום יושב איתי ואומר מה הוא רוצה בגדול, ואנחנו יוצרים ביחד את התחושה שרוצים שתעבור. זה קצת יותר קל לתכנון מדירה, כי בדירה יש יותר התערבות של הלקוחות. באופן כללי יותר קל לעבוד עם גברים מאשר עם נשים. בעלי המקומות הם ברובם גברים וזה יותר קל.
כמה זמן לוקח לתכנן מקום כזה? בערך חצי שנה. זה תהליך מהיר יחסית. נכנסתי לתחום של תכנון בתי הקפה, המסעדות ואותו אני מכיר עכשיו. אני חושב שיש בתחום אנשים ששמעו עליי, וככה אני מגיע לעבודה לאט לאט.
 יוגורטריה kafoo אבן גבירול תל אביב
לא מפחיד להיות עצמאי? כן. זה מלחיץ. הלחץ הגדול הוא דווקא שיש עבודה, ולא כשאין. מלחיץ לעמוד בציפיות כשמישהו משקיע הרבה כסף כדי שיקבל עבודה טובה, ושיהיה מרוצה מהתוצר הסופי.
זה מלחיץ שפתאום לא תהיה עבודה? נכון לכרגע זה בסדר, לא הגעתי עוד לשלב שאין לי עבודה. אם אני אצטרך לעשות מעשה אני אעשה, עוד לא הגעתי למקום הזה.
אתה מאמין שפרקטיקה יותר חשובה מלימודים? אין לימודים יותר טובים מפרקטיקה. אני לא מבין למה צריך ללמוד כל כך הרבה, כי אני חושב שהפרקטיקה חשובה מאד.רב הדברים שלמדתי נראים לי מיותרים היום.
נראה לך שאפשר לעסוק בתחום הזה בלי ללמוד? הבעיה מתחילה בזה שלא יקבלו אותך לעבודה אם לא למדת. כאן מתעוררת בעיה. אני חושב שצריך לדעת דברים בסיסיים שהם חובה. ראייה מרחבית למשל זה משהו שיהיו כאלה שיבינו מהתחלה ויהיו כאלה שלא יבינו כלום. איך לפתח רעיון זה לדעתי דבר בסיסי שמלמדים בלימודים מעבר לזה אני לא יודע מה עוד.
כשאתה בא לתכנן מקום אתה רואה אותו מיד בעיני רוחך גמור ומוכן? מהר מאד מגדירים במקום את הlayout שלו, ולפי זה מתקדמים הלאה. חושבים לאן רוצים שהמקום ילך, ועושים את חלוקות החלל.
ומבחינת חומרים? זה קשור למה שצריך להוציא מהמקום. יש הרבה רעיונות וכל דבר ניתן לעשות בצורות שונות. אתה מלווה כל פרויקט מתחילתו ועד סופו - כמובן. גם טכנית וגם ליווי עד הפרט האחרון, חשמל ואינסטלציה כמובן. ובסופו של דבר הדברים מתיישבים לתמונה אחת גדולה.
 חנות יין ומעדנייה חינאוי קרליבך תל אביב
בלימודי אדריכלות לא מלמדים עיצוב פנים האם לדעתך אלו שני מקצועות נפרדים? רוב האדריכלים לא עושים עיצוב פנים, אין להם את הניסיון לעשות את זה. תחושה זה הדבר הכי חזק לדעתי ואם אדריכל לא התעסק עם הדברים האלה הוא לא יוכל לעשות את זה.
והוראה, היית רוצה ללמד? בעיקרון הייתי רוצה אבל אני יודע להעביר את הדברים בצורה מסוימת, וקשה לי עם ורבליות.כשחזרתי לארץ, לימדתי קורסי תכנון. כרגע אני לא חושב על זה.
אתה חושב שהנדסאים הם ברמה אחרת מאדריכלים? אני לא יודע..... מבחינה טכנית הם יודעים הרבה יותר מאדריכלים.
אתה מעדיף להעסיק הנדסאים? כן. בגלל שאתה צריך מישהו שיבין טכנית מה אתה רוצה. מהר מאד אפשר להרגיש אם למי שלקחת יש עתיד, ואם כדאי לבנות עליו.
עובד שאתה לוקח יכול ללוות פרויקט? כן. הוא הולך לשטח ונפגש עם יועצים ועושה מה שצריך. כמובן שהוא לוקח אחריות על הפרויקט והוא לא רק משרטט.
ואתה מרגיש יכולת לשחרר ולתת למישהו לעשות את העבודה? קשה לי לשחרר אני די טוטאלי. אבל בסופו של דבר, אני מעל לכל ובוחן מה קורה בעבודה.
  חנות יין ומעדנייה חינאוי קרליבך תל אביב
אתה עובד מבקר עד לילה או שיש לך גם חיים אחרים ? ברגע שראיתי חלל אני מתחיל לעבוד עליו. אני יושב עליו הרבה ובודק דברים ובוחן אותם. יש לי פנאי גם לדברים אחרים, אבל אני גם חי ונושם את המקצוע.
ומה בנוגע לתרבות.... לא קורא הרבה. קולנוע אני אוהב.
וזה נותן לך השראה ביצירה? אני חושב שכל דבר בתל אביב נותן לי השראה, לאו דווקא קולנוע. אני גר פה משנת 2001 וזה לא יום אחד. וכל דבר שאני רואה נותן לי את ההשראה שלו.
תערוכות? אני הולך ואני מרגיש שזה מעשיר את היצירה שלי. כל דבר מפרה. אני אוהב מאד לנסוע לחו'ל, ואם יש לי זמן פנוי אני נוסע לראות ערים בעולם. אני אוהב להגיע לאיזו עיר ולחוות אותה, ואת המקומות שיש בה..בד'כ אני עושה את זה בברצלונה ברלין ופריז. פעם בחצי שנה אני יכול להרשות לעצמי לעשות את הנסיעות האלה.
לסיכום, הייתי בוחר במקצוע אחר? אני טוב בתחושות ולכן בחרתי במקצוע הזה. אולי הייתי מעצב אופנה. אבל סה'כ אני מרגיש שבחרתי במקצוע המתאים.
חלום לעתיד? להתפתח, ולהתקדם.
 חנות יין ומעדנייה חינאוי קרליבך תל אביב
ואם להיות יותר ממוקד? להיפתח ולקבל פרויקטים יותר גדולים למשל בתי מלון. בחו'ל אני עוד לא מנסה, אבל לדעתי זה יגיע . אני עדיין מנסה פה בתל אביב ובארץ.
תוכל לספר על תכונה טובה שלך? טוטאליות
ותכונה רעה? המון לחץ. כשיש מלא פרויקטים. אבל ככל שיש יותר לחץ, אני עובד יותר קשה כדי לעשות את כל מה שאפשר.
היית רוצה לעבוד בחו'ל, או אולי לגור שם? אולי בעתיד.....כרגע אני רוצה להתפתח בתחום שלי, טוב לי בתל אביב לא מרגיש שחסר לי משהו. אני חושב שתל אביב מאד מפותחת ויש בה הרבה דברים מאד טובים.
 קונדיטוריה רולדין קריית המדע רחובות
 קונדיטוריה רולדין קריית המדע רחובות
|