|
קיל ריאליג או: עד איפה יכול קו להימתח? // תערוכתה של האמנית דפני לייטון פתיחה: יום שישי, 18 במאי 2012, בשעה 11:30
בכנית האמנותית: המלחין הידוע סטיבן הורנשטיין ינגן, בהופעת בכורה, את יצירותיו שחוברו במיוחד לאירוע זה והמתייחסים לכמה מן הציורים. ביצוע: סטיבן הורנשטיין בסקסופון וטל אברהם בחצוצרה.

נקודת המוצא של רבות מהעבודות בתערוכה זו היא שהייתה של דפני לייטון בקיל ריאליג, שבדרום מערב אירלנד. דפני לייטון נבחרה לבלות חודש במרכז האומנים שבכפר זה. קיל ריאליג הוא כפר שננטש בזמן הרעב באירלנד. המקום נעזב בייאוש, אך שוחזר לאחרונה כדי לשרת אומנים. הרעבה ויצירה. כבשים, ים, ירק אך מעל הכל סלעים - סלעים המכוסים חזזית. עולם שלם מצויר על פניהם במיניאטורה, סדקים נחרצים בעומקם. מאז היותה שם, חקרה לייטון, דרך הצבע וההדפס, את העולם הקווי הזה. הרבה מציורים אלה קטנים מהרגיל, כאילו הקווים רוצים לפרוץ מהשטח המגביל אותם. או שמא זו היא שכך חושקת. הנוף הסלעי והים שם השפיעו עליה עמוקות. הסלעים בציוריה הופכים לעיתים לרמזי דמויות מופשטות, והחזזיות שעליהם – לתפרחות מוזרות המזכירות פרצופים. ציורי השמן של דפני לייטון בתערוכתה זו נעים בתחום שבין הפיגוראטיבי למופשט. בהנחות צבע אקספרסיביות ובחומריות דשנה, היא יוצרת נופים ספק ריאליסטיים ספק דימיוניים.

בסדרה אחרת של עבודות, הסלעים מיתרגמים לגופים מופשטים בתנועה מרחפת, ספק עצים ספק דמויות אנושיות, והסדקים שבסלעים מיתרגמים לקווים המזכירים שורשים מצד אחד וכבלים מצד שני. הסכנה שבריחוף ממותנת בעזרת הקווים שקושרים. לעיתים, מבצבצות מילה או שתיים מתוך הציור. המילים אינן מתארות סיפור, אלא שולחות רמז לעבר אווירה מסויימת. כך ,למשל, המילה ''not'' משדרת אווירת סירוב או התנגדות, או בציור אחר, אווירה מהורהרת הנובעת מהמילה ''thought''. שילוב המילים בציורים מספר גם אולי על הדיאלוג הפנימי, או הקונפליקט הפנימי שמתקיים אצל דפני לייטון בזמן שהיא מציירת. שילוב המילים מרמז גם על קשר לעולם שירי. בהקשר זה מעניין לציין שדפני לייטון החלה את דרכה בכתיבת שירה. [מדברי האוצרת אורנה מילוא]
מעט על האמנית: דפני לייטון נולדה באנגליה ועלתה לישראל ב-1980. היא בעלת תואר שני בספרות אנגלית מהאוניברסיטה העברית, בה גם לימדה. בעברה, כתבה ופירסמה שירה והציגה צילומים. בגיל מאוחר, ולאחר פציעתה הקשה של בתה בצבא, היא החלה ללמוד ציור, תוך כדי הסתגלות לחיים עם נכות. היא חיה ויוצרת בירושלים, שם למדה ציור אצל אורנה מילוא. לייטון השתלמה בבית ספר לציור בסנט אייבס, קורנוול, אנגליה, בקורסי קיץ במרכז לאמנות דידלו באיטליה, [שם למדה גם הדפס] וכן בבית הספר לאמנות סלייד בלונדון.
קיל ריאליג או: עד איפה יכול קו להימתח? אוצרת: אורנה מילוא פתיחה: 18.5.12 נעילה: 31.5.12
בית אות המוצר הירושלמי כתובת: דרך חברון 12, ירושלים שעות פתיחה: א'-ה' 14:00-10:00 [בתאום טלפוני: 054-7631660], 21:00-16:00 ו' 13:30-10:30, שבת 13:30-10:00, 22:00-17:00
|