היסטוריה והווה
המושבה מגדיאל נוסדה ב1924- על בסיס תכנית גיאומטרית מרכזנית קלאסית. כיון שתפיסה זו יחודית למדי בנוף העירוני בארץ, חשבנו שראוי לשמר תפיסה זו בתור בסיס לתכנון המוצע.
בתכנית המקורית ראו במרכז ה"גיאומטרי" את מרכז המושבה ובו השירותים הציבוריים. בתכנית יועדו שטחים לבנית בית הספר, בריכת המים בית חולים ובית מרקחת.
בית הכנסת נבנה במקום המרכזי של הישוב ובאופן סימטרי במרכז הקומפוזיציה של התכנית. בית הכנסת נבנה לא רק כמבנה דתי-חברתי, אלא שימש כמעין מבצר-עוגן להתיישבות היהודית במולדת המתחדשת.
בתכנית המוצעת ממשיך בית הכנסת לשמש כמוקד לכיכר העירונית (הטבעת הפנימית) תוך ניסיון ל"חברו" לסביבה הפיזית החדשה בין אם מוצעת או קיימת.
הכוונה המקורית היתה, שמרכז המושבה ישמש כמקום המרכזי לשירותים הציבוריים ,לחיי המסחר והבילוי. אנו ניסינו לשמר את הכוונה ,להתאימה לעיר העכשווית ,לצפיפותה ולשירותים לה זקוקים תושביה.
התכנית הארכיטקטונית של אדריכל ריס למבנים עם סטווים גם אם היא שמשה השראה למבני הקולונדות המקיפים את כיכר בית הכנסת ואת מתחם הגן לאורך דרך מגדיאל.
שיקום ושימור הכיכר
כדי לשמר ולשקם את הכיכר ראינו צורך:
א. להעביר את התנועה המוטורית לטבעת החיצונית תוך שמירה על אפשרויות שירות נוחות למתחמים השונים בכיכר.
ב. להציע פתרון עיצובי- תכנוני- פסולי לשימור מבנה בית הכנסת תוך שילובו במערך הקיים והמוצע.
לצורך כך יצרנו ציר המחבר את בית הכנסת ומתחם התרבות. בית הכנסת הוא מבנה היסטורי בעל משמעות ולכן רצינו שהפתרון בדימויו המעיין מבצרי. מערכת של קירות מסך שקופים מייצרים הדגשה וציריות ועם זאת שומרים על המבנה המקורי כפי שהוא. מערך של בריכות משלים את אפשרויות ההשתקפות שמאפשרים קירות המסך.
מערך הקירות השקופים המתחבר למתחם הספרייה, המתנ"ס והקפיטריה יוצר ציר, המחלק את הפארק לשני אזורי פעילות. במזרח – פעילות תרבותית (גן, פסלים, מתנ"ס ובית קפה), ובמערב – שמירה על השטח הציבורי הפתוח כפי שהוא היום.
הציר משתלב בדרישות החנייה הגדלות כאשר מתחתיו נמצא חניון ציבורי לכ160- מכוניות.
בינוי המתנ"ס אף הוא מנצל את האופי הטופוגרפי של השטח ומאפשר בניית חלקים מחת למפלס הגן. בצורה זו, ניתן להשתמש בגגותיו כגן פסלים, המהווה חלק מהפארק הציבורי הקיים. בכל מקרה, מבנה הכניסה למתנ"ס, הכולל את הקפיטריה בקומת הקרקע והספרייה במפלס העליון, מהווה מוקד משלים למוקד בית הכנסת.
ג. להגדיר צורת בינוי, בעלת סטווים, מסביב לכיכר העגולה, המדגישים את מרכזיותה בקומפוזיציה הכללית.
פתרונות לבנייה עתידית
א. יש לבצע תכנית איחוד וחלוקה מחדש למתחם הפנימי בגבול הטבעת החיצונית.
ב. מתחם בית ספר יורחב וישופץ. יבוצע חילוף שטחים על חלק ממגרש 113.
ג. במגרשים הפרטיים במזרח הכיכר (127 , 113) ניתן לעודד יזמות למבנה מסחר שירותים ומשרדים. המבנה יוכל לשמש בחלקו את המשרדים המוניציפליים, קופת חולים, בית האיכר וכו' (יוקצו שטחים בקומות עליונות בתמורה להיטלי השבחה/קרקע במתחם כולו.)
ד. מבנה המסעדה וקופח' יהרסו. במתחם זה, הסמוך לבית הספר יבנה המרכז הקהילתי העתידי. בתוכו יוקצה שטח מיוחד למסעדה/קפיטריה. קופת החולים תקבל פיצוי במסגרת מתחם מזרח הכיכר.
ה. בחלק הצמוד למתחם המתנ"ס תוקם חניה ציבורית של כ160- מקומות תוך שימוש בשיפוע הקרקע הטבעי במקום. ניתן להקים את החניה במימון ציבורי או לחילופין בתמורה לשטחי ציבור ו/או זכויות בניה נוספות באזורים אחרים במתחם.
ו. מתחם בריכות המים, בית האיכר ותנועת מכבי הצעיר – יפונה. המתקנים ההנדסיים ובריכות המים יוצאו אל מחוץ למתחם התכנית לשולי העיר. במקום יוקם קומפלקס מסחרי ,שיכלול מרכז מסחרי ומבנה משרדים. התמורה תשמש כמימון להקמת הפרויקטים השונים במתחם.
ז. גן השעשועים הקיים, בו גם מס' מצבות ,ישמר כפי שהוא וישולב במרחב הגן הגדול יותר, הכולל את המתנ"ס, הספרייה, הקפיטריה וגן הפסלים, מערך הבריכות וכמובן ביה"ס.
ח. מבנים חדשים המבנים החדשים, שיוקמו בטבעת החיצונית יהיו בעלי אופי אחיד: מבני מגורים מדורגים עם חזית מסחרית מלווה בסטווים בקומת הקרקע. גובה המבנים כ9- קומות. בינוי דומה יאומץ לאורך דרך מגדיאל. לאורך רחוב סוקולוב תשמר צורת הבינוי האופיינית למבנים החדשים הקיימים כבר ברחוב היום.
ט. המבנים הקיימים במערב הכיכר הם חדשים ולפיכך לא ראינו הגיון כלכלי בשינויים מבחינה עיצובית. חלק ממפלס הכיכר הונמך בכמטר בקו-נטור המעגל הפנימי. בית הכנסת נשאר בצורה זו על גבי פודיום המעניק לו חישיבות גדולה עוד יותר.
לסיכום
שני פרויקטים יזמים למסחר/שירותים (במתחם בריכות המים ובמזרח הכיכר) יאפשרו מימון שימור הגן ובית הכנסת ועיבוים ע"י בניית מרכז תרבות וספרייה, גן פסלים ופעילויות תרבותיות נוספות. כמו כן ניתן יהיה לממן ע"י כך את החניה הציבורית במזרח בגן.
פתרונות תנועה וחניה
כאמור התחבורה המוטורית תוצא אל מחוץ לשטח המעגל הפנימי למעגל החיצוני. הפרויקטים היזמיים יאפשרו בניית חניון תת-קרקעי מתחת לגן.
|