לפני שלש עשרה שנים, נוסד הביתן לעיצוב עכשווי, במסגרת תערוכת ריהוטים. את הרעיון להקמת מסגרת אלטרנטיבית, חוץ-מוזיאלית זו, הגו איזיקה גאון, אוצר בכיר לאדריכלות ועיצוב במוזיאון ישראל ועמי ליכט, שכיהן בזמנו כמזכיר איגוד יצרני העץ והרהיטים בישראל. בפרסום לתערוכה בשנת 1993 כתב איזיקה: "תצוגה זו של עיצוב עכשווי, נעשתה בתוך שנים מספר למסורת. המחלקה לעיצוב מייחסת חשיבות רבה לפעילות חוץ מוזיאלית זו, הבאה להשלים את אשר לא ניתן לעשות בתחומי המוסד היוקרתי והמחייב. מטרותיה העיקריות של התצוגה הן לגשר על התהום הפעורה בין המעצב לתעשייה הישראלית, לחשוף את העומדים בראשה לרעיונות חדשים ומקוריים, ובעיקר להעמיד את היצרנים המקומיים מול אתגרים מקצועיים קונספטואלים, צבעוניים וכיוצא באלה.."
בעשר השנים הראשונות הציגו בביתן 625 מעצבים ומעצבות, ועד השנה נוספו אליהם עוד כ 150.
הביתן לעיצוב עכשווי הוא המסגרת החוץ-מוזיאלית הותיקה והגדולה שמתקיימת פעם בשנה ומציגה עיצוב ישראלי. תצוגות עיצוב ניתן לחלק לשני "תחומים" או שני יעדים: האחד - תצוגות לטובת השיח הפנימי המקצועי של הקהילה, שמקבל היום מקום רחב ומקצועי בגלריות פריסקופ והגלריה החדשה בחולון ואפילו בתערוכת עיצובים בגני התערוכה. והשני- השיח עם הקהל הרחב שמתקיים במוזיאונים (לקהל המבקר בהם) ובתערוכה כמו 'ריהוטים'.
הסיבה שאני ממשיכה את ה"מפעל" של איזיקה, היא הסיבה שהכי הרבה "קהל רחב" אנחנו פוגשים ב'ריהוטים', נכון לשנה שעברה כ 150 אלף איש.. שזה בהחלט קהל מאוד רחב ... החשיבות שאני רואה במפגש עם האנשים הוא החינוך לעיצוב, חינוך לצרכנות של עיצוב, או צרכנות עיצובית. נכון שזה נשמע גבוה "חינוך לקהל" אבל ככל שנחשף יותר, לנו, המעצבים יש סיכוי גדול יותר להמשיך ולהתפרנס מהמקצוע שלנו, ואנחנו הרי כל כך נהנים ממנו...
אז הסיבה העיקרית היא כמובן המפגש הזה, יוצא הדופן בין אנשים שעיצוב אצלם זה ספות סטייל אנגלי (חיקויים) לבין טל גור, זיויה או פיני לייבוביץ.. בביתן הציגו כל "ה"מעצבים הנחשבים, ועדיין מציגים.. איילה שפרלינג הציגה לראשונה את שרפרף האקווה שלה, או אריק בן שמחון או ניסים פורת או אפי בן בסה או זיויה שהציגה בהתחלה בתור סטודנטית ועכשיו בתור בוגרת תואר שני, או אילון ערמון שהציג בתור סטודנט וממשיך להביא כל שנה משהו חדש.
ההתכנסות הזו פעם בשנה מאפשרת לנו, המעצבים להראות מה קרה אצלנו בתחום במשך השנה, מה קרה בבתי הספר לעיצוב ומה קרה בסטודיוס.. השנה הפורמט של תחרות לעיצוב רהיטים, מאפשר לנו גם להעניק פרס ראוי למעצב אחד. בשנה שעברה היה זה אילון ערמון, השנה - פיני ליבוביץ', ובשנה הבאה... הכל פתוח....
|