לחצו על התמונות הקטנות להגדלה
|
בפרויקט הגמר שלו מציע מתן דדון תכנון עירוני חדש עבור העיר קרית גת המשלב בה גם שטחים כפריים.
דיפוזיה, פעפוע = תהליך פיזיקלי שמשמעותו חדירה איטית של חומר אחד לחומר אחר במישירין או דרך מחיצה. דיפוזיה עירונית = חדירה איטית אך עקבית של מרחב חיצוני אל תוך המרחב העירוני וספיגה של הערכים והאפשרויות של מרחב זה אל תוך המרקם העירוני.
העיר היא תערובת אדריכלית של מרחבים המקיימים אינטרקציה בינהם. המרחב הפרטי, הציבורי והגלובלי יוצרים את מה שאנו קוראים "עירוניות" על ידי האינטרקציות השונות המתקיימות בינהם. דרך התבוננות בתכנון העירוני של ערים אירופאיות, דוגמת פירנצה, פריז ועוד, ניתן לראות כי במהלך השנים, מאז תחילתו של התכנון העירוני במאה ה-5 לפנה"ס, תכננו אדריכלים את המרחבים השונים כגופים נפרדים אך יצרו את האינטרקציה בינהם דרך החיבור בין המרחבים, כגון בנייה בקו אפס או פרופרציות מבנה-רחוב נכונות.
הפרויקט דן ביצירת טיפולגיית בינוי שונה מהטיפולגיה המוכרת לנו כיום. כזו היוצרת אינטרקציה תמידית בין המרחבים השונים על ידי דיפוזיה של מרחב נוסף אל תוך המרקם הקיים. מטרתה של הטיפולגיה המתוכננת הינה לייצר מרחב עירוני מורכב ומרובד על ידי ספיגה של מרחב נוסף, חיצוני לעיר, והטמעתו במרחב. זאת תוך מחקר והבנה של אופי העיר ויצירת האינטרקציה המיוחלת בין המרחבים.
מתן דדון בחר לעסוק בעיר קרית גת כמרחב עירוני הדורש תכנון מחדש של הטיפוליגיה העירונית. קרית גת נוסדה בשנת 1954 וחולשת על כ-8 ק"מ רבוע בסך הכל ומתגוררים בה כ- 51,000 תושבים. העיר שוכנת על אדמות העיירה הערבית "אל פלוג'ה" ובסמוך לתל גת המקראי והתחילה את דרכה בתור "מעברה".
כיום מתקיימת העיר כעיר פריפריה ובתור שכזאת היא סובלת מדיסוננס בין השאיפה לעירוניות ובין רצונה להוות מרחב "כפרי" המכיל בתוכו מרחבים פתוחים. קרית גת היא עיר פרזות שכמעט לא מתקיימת בה עירוניות והיא מהווה בעיקר נקודת מעבר בין המטרופולינים הגדולים. כמו כן העיר תחומה בכבישים אך רמת הצפיפות הנמוכה בה מראה כי היא מוגדרת מהשטחים החקלאיים המקיפים אותה. הדיפוזיה העירונית תפעל בשני שלבים. בשלב ראשון מציע דדון ליצור שתי דרכים עירוניות הכוללות בינוי אינטנסיבי ושילוב של מרחבים פרטיים וציבורים, המובילות מהכניסות אל העיר אל מרכז העיר ועל ידי כך בונות את המרחב העירוני הבסיסי. בשלב שני יפעפע פנימה המרחב הגלובלי של השדות החיצוניים ויצור מפרקים בתוך הדרכים העירוניות. המרחב הגלובלי יכיל בתוכו מרחבים נוספים על מנת ליצור אינטרקציה בין המרחבים השונים.
תוכנית הבינוי החדשה אותה מציע מתן דדון מכניסה פנימה את מרחב השדות ועל ידי "חרישה" שלו בונה את התנועה במרחב ומאפשרת בינוי של תכנים ציבוריים. לתנועה אופקית זו, כאשר היא פוגשת את מרחבי המגורים, נוסף אלמנט אנכי המוביל את התנועה מתוך המגורים אל התכניים הציבורים הנתלים על האלמנט, ועל ידי כך יוצרת מרחב אינטגרלי המקיים יחסים קבועים בין המרחבים השונים.
|