לחצו על התמונות הקטנות להגדלה
|
על הפרויקט - בין הבניינים | חלון אחורי למרחבים החצי ציבוריים
המחקר נולד מהתבוננות על העיר תל אביב, מהתבוננות בתכנית האב המודרניסטית שלה ומולה חיי היום-יום בעיר מתוך קנה המידה האנושי. מנקודת מבט זו מוצאים שהרבה מהתכנון הלך לאיבוד במבחן המציאות. כך נוצרו בתל אביב מרחבים ''נטושים'' שמטרתם המקורית היתה שימוש התושבים.
הדיון במושגים הקשורים לאורח החיים העירוני, היחסים בין הבית, הרחוב, האיזור והעיר, הובילו להתמקמות באיזורים החצי ציבוריים בבנייני המגורים - החצרות הפנימיות, הגגות, חדרי המדרגות ושאר השטחים המשותפים. בבסיס הפרויקט עומד תכנון מודל חדש שמחזק את הבעלות המשותפת, ומנסה להגדיר מחדש את היחסים בין הדייר למשתמש, בין הבניין וסביבת מגוריו דרך השמשת המרחב המשותף.
הפרויקט מנסה לציין שזהותו של המרחב המשותף בפרויקט זה אינה פרטיקולרית לבניין אחד. היא מאגדת לתוכה מספר בניינים הנמצאים בסמיכות ומאפשרת לשטחים החצי ציבוריים להתקבץ לקבוצה גדולה יותר ובכך להשליט מנגנון כלכלי שיוכל לתחזק את תפעולה של השכונה ולייצר מרחב עירוני חדש הנגיש לאוכלוסיה. הפרויקט מנסה לתת מענה ולהעצים את החוויה עבור התושבים ומתבסס על מחקר וניתוח הצרכים של האוכלוסיה החיה במקום. ההתמקמות באיזור ההכרזה בתל אביב.
מעבר להיותו מטרופולין צפוף, נחשב לאיזור מתוכנן ומוקפד המהווה את רוחה של הבנייה והתכנון התל אביבי. קיים דיסוננס בין החזיתות הנשקפות לרחוב לבין החזיתות הפנימיות, החצרות והגגות המצופות בשכבות של שינויים, מערכות של תשתיות חיצוניות, סגירת מרפסות, הוספת קומות ולא מעט מרחבים מוזנחים שאינם בשימוש. קווי ההפרדה בין הבנינים, שלפני כן היוו חומות וחצרות לא מטופחות, הוסבו לאיזורי מעבר ומפגש בין הבניינים, המכילים בתוכם אזורי פנאי שונים.
בין איזורי הפנאי, מסלול ההליכה נועד בין היתר לשרת את אוכלוסיית ההולכים על ארבע ויאפשר חוויה שונה ל״טיול״. אשר בעיר לרוב מסתכמת בהליכה על מדרכות בין כבישים, מכוניות חונות וסף הבניינים. מסלול זה מציע אלטרנטיבה חוויתית אשר שמה את הבעלים ובמיוחד את הכלב בסיטואציות מעניינות שאינו רגיל אליהם, למשל הימצאות באותו הגובה עם בעליו, ירידה למנהרה ונקודות הצצה שונות לעבר המתרחש באזור. המסלול משלב בתוכו שלל מקומות ישיבה ונקודות תצפית. מגדר הבטון שהוותה הפרדה בין הבניינים מסלול הכלבים הפך לנקודת החיבור בינהם והציר המרכזי למעבר בין האזורים השונים.
אזור נוסף מיועד להיות מקום מפגש ופנאי לתושבים המבוגרים המתגוררים בשכונה, להוות אלטרנטיבה למקומות התאגדות מאולתרים כמו מכולות שכונתיות וספספלי רחוב. המקום מציע אזורי ישיבה ואיזורי מששחק כגון קלפים, שחמט ושש בש, גם משחקים אקטיבים יותר.
המתחם האחרון באיזורי הפנאי בא לתת מענה לההורים הצעירים שבאזור ולהעצים את חווית הבילוי עם ילדיהם. לענות על הצורך לצאת החוצה והחיפוש אחר חברה שחווה חוויות דומות בשלבי ההורות הראשוניים. מקום מפגש בחברת הורים נוספים. בכניסה למתחם לוח מודעות המקשר את המתחם לרחוב ואיזור לחנייה ונעילת העגלות. המתחם מכיל קונסטרוקציית מוביילים בה כל אחד יכול לתלות את המובייל שלו ולמקם אותו על פי בחירתו מעל המשטח הרך. ישנה פינת החתלה ואזור הנקה. מקומות הישיבה הינם גם מקומות איחסון אשר בהם משחקים, פופים ואביזרים שונים שניתן לקחת באופן עצמאי.
על מנת להפוך את רעיון התחזוק העצמי של הפרויקט הלכה למעשה, הוסבו אזורים במבנן החדש שנוצר לטובת המנגנון הכלכלי, יצירת מקומות עבודה לשימוש יחידים וקבוצות קטנות. מקומות העבודה בנויים בצורה ״טפילית״ על פי הקיים המקום. הבחירה במקומות עבודה נבעה מתשומת לב למגמות בעיר, מתוך הבנה שקיים צורך אמיתי עבור עצמאים וקבוצות קטנות למקומות עבודה שמצד אחד נמצאים בליבה של העיר ומספקים את כל דרישותיהם, ומצד שני בעלות סבירה ואטרקטיבית. המבנה החדש מספק משרדים בגדלים שונים, היכולים לאכלס עד 50 עובדים במקצועות שונים - מהייטק ועד אמנים וספקי שירות. מודל זה מתבסס על חישוב כלכלי מדוקדק ויתן לתושביו להנות משדרוג משמעותי, ואף יוזיל בהוצאות הבסיסית של הבניינים כמו ארנונה וועד בית.
השמשת השטחים החצי ציבוריים, תוך כדי מענה ריאלי לעלות התחזוקה ובו בזמן הורדת העלויות השוטפות על הבניינים, שואפת להחזיר את השליטה של האזורים החצי ציבוריים לדיירים. מצד אחד להעצים את חוויית המגורים דרך צימצום האיזורים הנטושים אך עדיין להותיר מרחבים רבים הנשארים ספונטניים ובידי הדיירים.
סרטון של כלל המערכת- https://youtu.be/3sfua6rZ2uM
|