פרויקט ''עיר הזבל של האו''ם'' // במסגרת סטודיו ''ערים חכמות- Smartcities''
במהלך חצי השנה האחרונה השתתף הסטודנט איל לנדמן, כיום שנה ה' בבצלאל, בסמסטר של חילופי סטודנטים בבית הספר לאדריכלות שבאורהוס דנמרק Aarhus arkitektskolen בתוכנית המאסטר של המקום. מנחה הסטודיו היה CJ LIM מהברטלט בלונדון (UCL Bartlett) ונושא הסטודיו היה Smartcities.
הפרויקט התחיל מבחירת סיפורת מדע בדיונית, לאחר מכן היה לתמצת עקרונות אדריכליים ופנטסטיים, בחירת אתר, והמצאת מערכות יחסים שמצד אחד שומרים על הפנטסיה של הנרטיב הבדיוני ומצד שני מתמודדים עם נושאים סביבתיים-אורבניים מהעת המודרנית שיהיה עלינו להתמודד עימם בעתיד הקרוב - מים, מזון, התבגרות האוכולוסיה וכו'...
הסטודיו התפתח בשני כיוונים - הכנת דימויים גדולים A1-A2 והצגת מחקר והשראות בנושאים השונים שהוצגו ע"ג דפי 3A. הסיפורת שבחר לנדמן לשלב היא טרילוגיית ‘' Lilith’s brood’' של הסופרת אוקטביה אי. בטלר ושני ספרי הסופר צ'יינה מלוויל ‘Unlondon’ ו ‘The city & the city”. מתוכם נבחרו העקרונות של בעלות על טריטוריה, נושא המחזור והפיכת האשפה למוטיב חיובי ושימושי בעיר. השילוב של עקרונות אלה עם האתר הנבחר - אזור שטח בלטרון, הביא לכדי תכנון ועיצוב אורבני של עיר, המתמודדת עם כמויות האשפה של שני הצדדים של הקו הירוק והמנסה בדרך חדשה לייצר טריטוריה ומגדירה את ה''גבול'' כאלמנט שאינו קווי אלא בעל עומק ומרחב בפני עצמו.
הנרטיב שעומד מאחורי הפרויקט הוא משימת או"ם חדשה לאזור שאוספת את האשפה מהצד הפלסטיני ומהצד הישראלי, מהווה מקום טיפול מרכזי באשפה שאינו קיים בגדה המערבית ומשתמשת באשפה ובחומרי הגלם למחזור ול''אבני בניין'' של העיר עצמה. בנוסף מתקיים איסוף חומרים ליצירת מערכת כלכלית של סחורות (למשל איסוף אלומיניום ומכירתו בהתאם לשינוים בכלכלת הסחורות העולמית) ושימוש מחדש בחומרים ובחפצים כחלק מהעיר החדשה (אומנות ו-UpcyclIng)
הפרוייקט מלווה במעט סרקזם על נסיונות הגופים החיצוניים לפתור את בעיות המזרח התיכון והסכסוך הישראלי פלסטיני. האלמנטים השונים בעיר מאזכרים את הפנטזיה של האוריינטליזם האירופי (מורפולוגיה של מגדל בבל למשל). ההתייחסות לנושא הגבול, המגדל והצריח, השליטה על מרחב וכו' שולבו במודע בעקבות העובדה שהחברה בא אנו חיים מושתתת על תרבות הבטחון, בעיקר בכל הנוגע לקו הירוק.
העיסוק באשפה באופן מרוכז שכזה לבטח יביא לגידול באוכלוסיית ה''מזיקים'' השונים ביניהם נחשים, מכרסמים וכו' לכן שולבה מערכת הדברת מזיקים ביולוגית באמצעות גידול תנשמות ובזים שכחלק ממארג מזון המתאים לאזור לטרון ימתנו את הגידול באוכלוסיה ללא צורך בהדברה כימית.
|