לחצו על התמונות הקטנות להגדלה
 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 |  10 |  11 |  12 |  13 | | |
|
SENSEAT // סדרת כלי אוכל המעצימים את החוויה החושית באכילה
סדרת כלים שדרך הפעלתם מדגישים את החושים ומשפיעים על אופן וחווית האכילה, ובכך מעוררים ומרגשים את הסועד בעת השימוש. הסטודנטית הדר קרוק עיצבה סדרה של כלי אוכל שמעצימים את החוויה החושית באכילה. כל כלי מתמקד בהדגשתו של חוש וכך נוצרת ארוחה שמפעילה את כל החושים. אל הפרויקט הגיעה קרוק מתוך אהבה גדולה לאוכל ולבישול ורצון לשלב בין האהבה הזו לבין העיצוב, להתחבר לאלמנטים הויזואליים, התחושתיים והאסתטיים, אותם המאפיינים באוכל שהם מעבר לצורך - שהם אלו שיוצרים את ההנאה. "כדי להבין מהי חווית אכילה, התמקדתי במסעדות פיוז'ן שנותנות יותר מהאוכל עצמו. כשאנחנו הולכים למסעדות יוקרה, אנחנו מצפים לחוויה שהיא מעבר לתחושת שובע. השילוב בין עיצוב החלל, המוזיקה, השירות, מראה המנה ואופן הגשתה - כולם מהווים מרכיב ביצירת חוויה שסובבת סביב האוכל והאכילה. האכילה באה ממקום יצרי, ראשוני, מקום חושי. אנחנו טועמים עם הריח ואוכלים עם העיניים. אנחנו מרגישים ומתרגשים." קרוק ביקשה להדגיש חוש בכל מנה, וזאת מבלי לבטל את שאר החושים, מכיוון שלכל אחד מהם יש תפקיד בחוויה שנוצרת. חוש הטעם הוא כמרכיב שמופיע בכל אחד מהכלים ומשלים אותם דרך המנה שבתוכם. "את ההשראות לכלים קיבלתי מחקירה של המאפיינים הייחודיים לכל חוש ובמקביל מחקירה של מאפיינים חושיים במנות שונות. בעזרת שף חיפשתי מנות בהן יש למרכיב חושי מסוים ערך מוסף. התאמתי מנות לפי אופי הכלי וצורת הגשתו, ויחד עם זאת עיצבתי כלי שלא מיועד למנה ספציפית אחת, אלא שיתאימו לו מנות שונות בעלות מאפיינים דומים." ריח כוס הקוקטייל עשויה זכוכית בעבודת יד (ניפוח) ומשלבת בתוכה אלמנט עשוי שעם אותו טובלים בניחוח לפני ששמים את המשקה בכוס. הניחוח משלים את טעם הקוקטייל. כאשר לוגמים מהקוקטייל, צורת הטיפה של הכוס והחיתוך האלכסוני של השפה עוטפים את האף ומכוונים אותנו להריח את הניחוח שמוטמע בפקק. מישוש כלי המישוש מעוצבים בהשראת שקי זילוף. בכדי להפוך את הכלי לכלי הגשה ואכילה, השתמשה קרוק בסיליקון- חומר רך ונעים למגע המאפשר ללחוץ עליו ולהרגיש את התכולה שבו. כדי לאכול מהממרח הסועד צריך ללחוץ על הכלי ולקרב אותו לשפתיים, כך שהוא חש גם דרך הידיים וגם דרך הפה. הכלי בנוי כך שיהיה נח לניקוי ולמילוי בפשטות. הכלים מונחים על מגש פליז במטרה שיוגשו יחד כמנה אחת. שמיעה קערה חלולה מקרמיקה עם כדוריות מתכת בפנים ופקק פליז בתחתית. לצד הקערה כף שעוצבה בהשראת צדפה. פני השטח של הכף גדולים והמבנה העגול והקעור שלה אינו מאפשר לקחת מרק מתחתית הקערה - בכך הכף מכוונת את הסועד להרים את הקערה ולשתות ממנה ישירות. קערת השמיעה מעוצבת כך שהשפה שלה היא א-סימטרית, ומכוונת את הסועד לקרב את השפתיים לחלק הצר של השוליים. היא בנויה כך שחלקה העליון עשוי מגוף קרמי חלול היוצר תהודה, ובתחתית סוגר קעור מפליז המגביר את הצליל ומוסיף לתחושת אי יציבות של הקערה. ברגע שסועד מרים ומזיז את הקערה נשמע צליל המדמה רחשים של ים. ראיה צלחת הראייה עוצבה בהשראת מניפה שנפרשת כשפותחים אותה בשילוב עם פעולת המערוך. כך נוצרה צורת הקונוס. קרוק ביקשה לעצב כלי שישפיע על המראה של המנה בעת השימוש בו. במהלך הגלגול, הקונוס פורש את הקרפצ'יו ויוצר מצג וויזואלי חדש של המנה. הקונוס והעיגול המשמש כציר סיבובי עשויים בחריטת פליז, כאשר כובד החומר מאפשר יציבות בזמן הגלגול. פלטת העץ עשויה עץ אגוז שלרוב משמש כמשטח להכנה ולחיתוך אוכל.
צילום: גלעד משיח
|