|
שם הפרויקט: ''מרחב קליטה'' שם המגישה: אפרת ג'יקובס שם הקורס: פרוייקט גמר – שנה ה' מנחה: אדריכל איציק אלחדיף ראש בית הספר ומרכז סטודיו: פרופ' ארכ' בני ראובן לוי מוסד: אוניברסיטת אריאל בשומרון
הפרויקט ''מרחב קליטה'' עוסק בשאלה: ''כיצד ניתן לשלב עולים חדשים בסביבה העירונית תוך הגדרתם מחדש של המושגים התארחות, זרות, והשתלבות באמצעות תכנון עירוני''. כעולה חדשה אשר גרה בארץ מזה שבע שנים, אני מרגישה חיבור משמעותי לנושא קליטת העולים החדשים בארץ ולכן בחרתי לבחון אם ניתן באמצעות תכנון עירוני להשפיע על תהליך זה.
מקרה הבוחן: רחוב ויצמן בכפר סבא. הפרויקט אינו נקודתי, אלא מרחבי ומתפרס לאורך הרחוב בשלוש נקודות שונות ובשלושה סוגי מצבים. על ידי כך, הוא משלב בין העולים החדשים לבין תושבי העיר. עם הגעתו לעירו החדשה, העולה הוא אורח. הסביבה והמערכת העירונית אמורות לחבק אותו ולעזור לו בכל צרכיו. לפי דרידה[Derida] , פעולת נתינת המקום לאדם אחר הוא דבר חשוב ובעל ערך עליון. גם בפעולת הכנסת האורח ישנן דרגות, כאשר הנשגב ביותר הוא קבלת כל אדם בלי היסוס ובלי לצפות לדבר בחזרה. כאשר אדם מוזמן להכנס אל תוך הגבול של האחר, הוא הופך להיות אורח באותו מרחב. הגבול עדיין קיים. ישנו הבדל בין המארח לבין האורח, אך השוטטות מעבר לגבול הוא דבר מקובל בין הצדדים.
 מבט בסמטה מרחוב רוטשילד. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 כניסה מרחוב המיסדים. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
עם הזמן, העולה מתחיל ''לעמוד על רגליו'' ולשוטט במרחב לבדו. העולה מגלה את השוני שלו לסביבה, את הזרות. הזר הינו אדם הנמצא מעבר לגבול המוכר לו. הסביבה מגדירה האם האדם הוא זר, או האם הוא שייך, ומקובל. כשהסביבה מכירה בזר, הזר מפסיק להיות כזה, והופך מקובל. שינוי זה יכול לקרות רק בהכרה הדדית בין שני הצדדים. לפי ג'ורג' סימל, הזר מאפשר ראייה מחודשת על המוכר. סביבה שמקבלת זרים בצורה נכונה, היא סביבה המאפשרת לעצמה פוטנציאל לצמוח ולהתקדם בצורה עכשווית ורלוונטית. השלב הנשגב, הוא שלב ההשתלבות. פריצת הגבול מאפשרת השתלבות. אין הבדל בין הזר והאורח לבין המארח והמקומי. כולם נמצאים באותו מרחב, ותורמים אחד לשני בצורה מאוזנת. כאשר אין גבול, לא קיימת תחושת זרות ולא צריך להרגיש אורח. המקום זורם ממרחב אחד אל תוך מרחב אחר.
 מבט אל השוק מהכיכר המרכזית. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 תנועה סביב המבנה במפלס התחתון. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
''מרחב קליטה'' מחולק לשלושה סוגי מגרשים הפרוסים לאורך רחוב ויצמן בכפר סבא. במגרש הראשון, הקשור לתחילת תהליך הקליטה יצרתי לעולים בשלב בו הם אורחים, בניין מופנם. בשלב רגיש זה, הכל מתרחש בתוכו. בבניין בחרתי לתכנן משרדי עלייה בנוסף לחדרי יעוץ ותמיכה לעולים. הזר מתואר דרך המבנה המוחצן. בו יצרתי זרימה ופתיחות באמצעות שבירת הגריד והחומריות של העיר. למרות זאת מתקיים בו חיבור של האלמנטים השונים. המגרש הוא על יד השוק העירוני, וקיימים בו מגוון רחב של שימושים המותאמים לעולה ולתושב העיר כאחד: אולפן, ספרייה, מסחר ומרכז קהילתי. ההשתלבות מתבטאת בדרכים שונות לאורך רחוב ויצמן. על מנת לשלב את העולים, מגורי העולים פרוסים לאורך הרחוב. המגרש השלישי הינו מקרה בוחן של סוגי מגורים אלו, והוא מתוכנן לשמש מגורים עבור חיילים בודדים. דרך המבנה קיים חיבור בין העולים לבין התושבים בנוסף להשתלבות של מבנה ה ”in fill” לבין הקיים.
 כניסה מרחוב רוטשילד. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 מבט כללי של שלושת המגרשים. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 יחס המגרשים בינם לבין עצמם ובינם ולסביבה. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 מבנה 1: מבנה מופנם, שלב האורחות. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 חתכים של המבנה המופנם. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 מבנה 2: מבנה מוחצן, שלב הזרות. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 סכמה וחזית של מבנה המוחצן. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
 מבנה 3: מבנה”In Fill” , שלב ההשתלבות. קרדיט תמונה: אפרת ג'יקובס
|