איציק הירש, רוני אביצור, ועופר רוסמן הכירו לפני כעשור בטכניון - הירש הנחה סטודיו בטכניון, רוני ועופר הגיעו כסטודנטים. שנים אחר כך הם חברו שוב, הפעם כשותפים במשרד 'הירש רוסמן אביצור'. לפני כשנה הקימו את סטודיו XS שמתמחה בעיצוב ותכנון דירות קטנות.
מתראיינים: רוני אביצור ועופר רוסמן, שניים משלושת השותפים במשרד.
עובדים נוספים במשרד: איציק הירש - שותף, אדריכלים איליה ספיצרוב ואורית זינגר והמעצב התעשייתי ובן זוגה של רוני - אודי אביצור
על המשרד: המשרד ממוקם בקומת הקרקע של בניין בשדרות יהודית בתל אביב. החלל מעוצב כ'אופן ספייס' עם עמדות עבודה מפוזרות לאורך הקירות ושולחן שרטוט רחב במרכז. לרווחת העובדים הותקנו מטבחון, פינת ישיבה ואפילו מקלחון. רוני: אני ועופר מאוד אוהבים לעשות ספורט ולכן התקנו את המקלחון, רצינו שהמשרד יהיה גם בית בשבילנו.
 פכים קטנים מחיי המשרד
סדר יום: רוני: בעיקרון המשרד פועל 24 שעות ביממה, כי כל אחד מאיתנו הוא וורקוהוליק. כמו שאנחנו מאמינים בתכנון - שלכל אחד מתאים משהו ייחודי, כך גם במשרד יש אנשים שעובדים בשעות שונות. איליה מתחיל ב- 12 למשל ואני מתחילה לפעמים ב- 6. אנחנו גם מתפצלים בין ההחזקה השוטפת של המשרד ללימודים ונוכחות בהגשות. זה מאוד קשה למתוח גבולות ואנחנו מנסים לעשות את זה סינטתית ומה שעוזר הוא שהמשרד הוא גם קצת משפחה.
על ההוראה בטכניון: אנחנו מלמדים בלימודי החוץ של הטכניון, זה משהו שחשוב לנו כדי להישאר שואלי שאלות. זה מאוד שואב אבל זה גורם לנו להרוויח משני העולמות. הלקוחות והסטודנטים גם הם מרוויחים כי אנחנו נשארים מאוד רלוונטיים, למשל לאחרונה עיצבנו גני ילדים עם התייחסות למחקרים חדשים על צבע שאיציק הביא מהטכניון.
עבודה בזוגות: הכרנו בטכניון בקורס שאיציק הנחה. זה היה קורס בו צריך לעבוד בזוגות ורק אני ועופר רצינו לעבוד ביחידות. זה מצחיק כי היום אנחנו מאוד מאמינים בשותפות, ביקורת פנימית ומשוב וגם חיכוכים במובן הטוב – אנשים שיודעים להתווכח איתך.
יציאה לעצמאות: את המשרד הקמנו יחד בשנת 2009. הרבה משרדים מתחילים כצעירים ומתגלחים על הלקוחות שלהם ואילו לנו, בזכות שיתוף הפעולה עם אדריכל בעל ידע וניסיון מקצועי נרחב זה לא קורה. כולנו מאמינים בשילוב של הותיק ובעל הניסיון עם הצעיר שמביא זוויות עדכניות ותפיסות אחרות ובתחרויות שהשתתפנו בהן ראינו שזה שילוב שעובד מאוד טוב.
 רהיט שמייצר חלל - מפריד בין חדר שינה ואיזור שרותים ומקלחת ותוך כך מייצר מקומות אחסון. צילום: יונתן בלום ובועז לביא
תחרויות: החודש זכינו בפרס 'אות העיצוב' עבור פרוייקט של דירה קומפקטית בבת ים. בתחרות עיריית אילת זכינו במקום 2 ולפני כשנה וחצי זכינו במקום הראשון בתכנון מרכז הבנייה הישראלי שיבנה בעתיד. אנחנו מאוד גאים בזה כי זו תחרות רעיונית ויישמנו שם הרבה מהדברים שאנחנו מלמדים עליהם.
ההתחלה של XS: אחרי שעבדנו 3 שנים ב'הירש, רוסמן אביצור', עשינו בתור אקט שיווקי פוסטרים כדי לתאר את סוגי הפרויקטים לפי גדלים. כשראינו את השלט של XS [ אקסטרה סמול] הרגשנו שיש שם משהו. הבנו שיש קורלציה בין מעצבי פנים צעירים שמתמקדים בדירות קטנות ודלות תקציב ואדריכלים ותיקים ששואפים לעצב בתי יוקרה ענקיים. ראינו שאין מי שלוקח את פלח השוק של דירות יוקרה קטנות, של צעירים עשירים, בני 60 שעוברים לדירה קטנה יותר בעיר, נישואי פרק ב' וכו'. בחרנו להפריד בין XS ל 'הירש רוסמן אביצור' כדי לייצר התמחות בתחום.
 מימין: יחידת דיור קומפקטית בכוכב יאיר. צילום: יונתן בלום ובועז לביא. משמאל: יחידת נגרות שכוללת ארון למעילים ומטריות, ארון חשמל, ארונות מטבח ומראה מול השירותים. כולם ממוקמים בהתאם לאזור בבית אותו הם משרתים.
אינטימיות עם הלקוחות: שנינו תל אביבים שמאמינים בעירוניות וקומפקטיות. אנחנו מאוד מתעניינים בפירוט, והשיטה שפיתחנו אומרת שהחלק החשוב ביותר בתחילת העבודה הוא האינטימיות עם הלקוח. אנחנו מגיעים לרמת היכרות של פתיחת ארונות וצילום מבפנים. אנחנו שואלים הרבה שאלות כמו מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר, ואלה דברים שהופכים את הבתים לכאלה שמיד אתה רואה שהם מותאמים למישהו ספציפי. אנחנו גאים בזה שהבתים והדירות שתכננו אינם סטנדרטיים ואינם מתאימים לכל אחד.
אנחנו מאוד מאמינים שהחלל מכתיב את התכנון ולכן המילה 'טקס' עוזרת לנו לתכנן בצורה נכונה יותר. זה תהליך שאנחנו מעבירים גם לסטודנטים, אנחנו מדברים עם הלקוחות בפעולות ולא בפונקציות - למשל סלון ומטבח, מה זה אומר בשבילכם? מטבח לעומת 'מקום לבשל בו' אנחנו קוראים לזה 'הטקסים של היומיום', וזה יוצר עושר גדול שמפרק מושגים שגורים של סלון, מטבח, חדר שינה ובמקומם מייצרים חללים חופפים וריהוט ייחודי. הפרויקטים שלנו הם לרוב עד הפרט הקטן ביותר.
חלוקת עבודה: עופר: אחד הדברים שאנחנו גאים בהם זה שאנחנו משתדלים שיהיה שיתוף פעולה בכל הפרויקטים. כשלקוח מגיע בד'כ רוני ואני יושבים איתו ואז בודקים למי יש יותר כימיה איתו. אבל לאו דווקא, כי מבחינתנו העובדים שלנו הם לא שרטטים – הם מתכננים ונפגשים עם הלקוחות בדיוק כמונו. זה חלק מהאני מאמין שלנו – לאף אחד אין אוטונומיה על הידע. למשל לאיליה יש ידע גדול משלנו בהרבה מקרים ואנחנו נעזרים בו.
 צוות משרד XS בתמונה מימין לשמאל: אדריכלים עופר רוסמן, אורית זינגר, רוני אביצור ואיליה ספיצרוב הטעם הישראלי: עופר: לאיליה יש הברקה שאומרת שצריך להמציא סקאלה בין סגנון כפרי למודרני, כי זה מה שכל הלקוחות רוצים. רוני: בעיניי יש פער גדול מאוד בין מה שרואים במגזינים, מה שנחשב כמצטלם טוב, למה שאנשים באמת רוצים לחיות בו וחיים בו. וגם העניין של הפונקציות הברורות מראש – כמו סלון עם ספות 3,2,1, וחדר שינה עם מיטה ושידות תואמות בצדדים.. בדירות קבלן אפשר לראות תכנון לפי 'משפחה גנרית' ואנחנו טוענים שכמו שאין בנאדם גנרי אין דבר כזה דירה גנרית.
קו משרדי: זה לא מדויק להגיד שאין קו למשרד שלנו – כי אין בעיצוב שלנו עמודים קורינתיים או קשתות. אנחנו מאמינים באמת של החומר, היפר של form follows function, אבל זה בעצם 'הפעולה יוצרת את האסתטיקה'. אנחנו מתגאים בזה שאין לנו טעם אחד. בדור הקודם לא היה דבר כזה עיצוב פנים, זה לא היה לכבודם של אדריכלים להתעסק עם עיצוב הפנים. הפעולה שלנו, גם אם היא אדריכלית לחלוטין, הפנים הוא תמיד חלק אינטגרלי ממנה.
פרויקט החלומות: עופר: גורד שחקים של מיקרו דירות. רוני: זה יכול להיות גם בנין של מיקרו דירות, שבו גם שימושים כמו כביסה, חדר משחקים וחדר אוכל יקבלו אפיון ציבורי. אפשרויות שיקטינו את הדירות ויאפשרו מערכות יחסים משותפות. בתי הקפה בניו יורק כבר הפכו מזמן לסלונים וחדרי עבודה. ברגע שזו פעולה שהרבה אנשים צורכים היא נהיית משמעותית והגיונית כלכלית.
 הדירה הקומפקטית בבת ים עבורה זכה המשרד בפרס אות העיצוב. צילום: גידי בועז
מגמות ל- 2013: יותר ויותר אנשים ירצו לגור בעיר. החלום הישראלי לוילה ושטח פרטי יהפוך לחלום של דיור עירוני. החיים מתייקרים, אנשים עובדים הרבה יותר שעות ולא כולם יכולים להחזיק 2 מכוניות וילד שצריך להסיע לכל מקום.
התייחסות לבניה ירוקה: אנחנו טוענים שאם אתה רוצה להיות ירוק – תעבור לעיר צפופה, תיפתר משתי מכוניות ובזה כבר תעשה טוב יותר לסביבה מאשר בוילה עם מים אפורים. זה מדהים איך אנשים חושבים שהם דואגים לסביבה כשהם בונים ירוק ונוסעים במכונית.
טיפ לאדריכל מתחיל: עופר: להתמקצע לפני שיוצאים לדרך עצמאית, סטאז' הוא חובה, אבל צריך למצוא דרך לעשות את זה בכבוד. אני סירבתי לעבוד במשרדים שלא התייחסו אלי בכבוד מבחינת שעות עבודה ושעות נוספות למשל. אם המשרד לא משלם עבור שעות נוספות צריך לפסול אותו על הסף. וגם רמת המעורבות בתהליך - לא לעשות טובה, אלא למצוא מקום שבו תוכל באמת לתרום לתהליך וללמוד ממנו. לאדריכל עצמאי הייתי ממליץ לא למכור את עצמך בזול. אתה פוגע לא רק בעצמך אלא בכל המקצוע. בנוסף, והרבה פעמים זה נשכח או לא נלמד כלל, אבל חשוב לא להיות לבד – אף אחד לא טוב בהכול, וברגע שמוצאים מערכת שהיא שיתופית, דברים מתחילים להיות יותר פשוטים לכולם.
|