''...אנחנו לא חושבות שיש לנו סגנון מסוים, אבל אחרים אומרים את זה עלינו. כנראה יש משהו שאנחנו עושות שמייצר טביעת אצבע. חשוב לנו שיהיה בעיצוב גיבוש של אישיות ולא הליכה אחרי העדר, כי החלל חייב להיות מסוגל לתפקד גם בעוד 10 שנים ולא להיראות מאוס. יש משהו עדין בחללים שלנו, לא בועט ומתמרד, אלא בעיקר נעים, אישי ומאפשר לאורך שנים...'
מעצבות הפנים טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב הכירו בתקופת הלימודים, ולאחר שנים של עבודה בתחומים שונים התאחדו לעבודה משותפת בסטודיו T+R. כיום הן מתמקדות בעיקר בעיצוב ומיתוג של משרדי הייטק, ושמות דגש על יצירת מרחב אישי, יצירתי וורסטילי.
 המעצבות טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב. צילום: תמי כספי-אשל
התחלה טלי: רקפת ואני הכרנו בחוג לאמנות מודרנית באונ' ת'א לפני כ- 30 שנה ושמרנו על קשר מאז. לעיצוב פנים הגענו מרקעים שונים. רקפת מתחום ההייטק ואני ממיתוג חללים. אחרי שעבדתי בכמה חברות והתמחיתי במיתוג, הפכתי לעצמאית בתחום העיצוב וקיבלתי עוד ועוד לקוחות. הקמתי את המשרד ב- 2006, והצלחתי לפתות את רקפת להצטרף אלי. רקפת: יש לי תואר ראשון באמנות ותואר שני בסוציולוגיה ארגונית. פניתי למשאבי אנוש, בעיקר בסטארט-אפים. תוך כדי העבודה לקחתי חלק בעיצוב המשרדים, גם כמעצבת וגם כמי שמגדירה את דרישות ויעדיי העיצוב עבור המעצב.
תהליך העבודה טלי: כשלקוח חדש מגיע, בשלב ראשוני אנחנו מתחקרות אותו כדי להבין את הסיפור שמאחורי החברה, ה- DNA שלה והתהליכים הארגוניים. משהו ברקע של רקפת, שהתמקד בהבנת תהליכים אלה ואיך החלל צריך לשרת אותם, יחד עם הרקע שלי שקשור למיתוג, לזהות של מותגים ולאישיות שמאחורי הארגונים, זה מיקס שבא לידי ביטוי ויוצר את הערך המוסף במשרד שלנו t+r.
 משרדי Sundaysky. המשרדים חולשים על פני קומה בת 1500 מ''ר, ועוצבו לבקשת החברה בקונספט של עבודת צוות. לכל מחלקה צמוד לאופן ספייס קפיטריה, פינות ישיבה בסגנון סלון או בר במחלקת Creative. צילום: עמית גירון
מה ההבדל בין עיצוב בתים פרטיים לחלל משרדי? החלל המשרדי הוא גדול יותר, כמו לוח קנווס. זהו כלי נהדר להציג על גביו את סיפורו של הלקוח. בבתים זה קשה יותר, כי זה חלל עם גבולות לעומת לקוח עסקי שמאוד חשוב לו לייצר גאוות יחידה מול לקוחות ואורחים במשרד.
בתכנון משרד הרבה פעמים קל יותר ללקוח לשחרר את מלאכת העיצוב למעצב, כי זה חלל פחות אישי לעומת תכנון הבית הפרטי. מבחינתנו כמעצבות, האפשרויות בעיצוב משרד הן נרחבות יותר. גודל החלל והיכולת שלו להכיל דברים יצירתיים, מאפשר הזדמנויות רבות יותר להתבטא ולהביא משהו אחר.
סוג העבודות במשרד: אנחנו מתכננות בעיקר משרדי הייטק, בהם היצירתיות הזאת היא גם חלק מהמשימה. משרדים מהסוג הזה יודעים להגיד בעצמם שהדרישה היא לחלל גמיש ויצירתי, כי העובדים מחפשים את זה, וזה דבר שבית פרטי לא יכול להיות. אבל כשמגיע לקוח עם ראש פתוח אנחנו לוקחות בשמחה. אנחנו לוקחות פרויקטים עם דינמיקה מעניינת שיאפשרו לנו ליהנות מהתהליך.
העבודה היא תהליך יצירתי שהלקוח הוא חלק ממנו. ואם הלקוח מגניב, אז הפרויקט לא חייב להיות גדול. צריך להיות נעים. יכולה להיות פגישה עם לקוח שמשהו בכימיה לא יבשר טובות, ואז אין סכום בעולם שיגרום לנו לקחת את הפרויקט. זה גם טיפ חשוב למעצבים: אם מתחיל פרויקט עם מישהו שמרגיש לא נכון בוייב – לא חייבים לקחת. זה רק יקלקל את המקצוע המקסים הזה.
 משרדי Taykey. עיצוב: T+R studio: טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב. צילום: עמית גירון
על מה חשוב לתת דגש בתכנון משרדי הייטק? חלק מתכנון של משרד כולל יצירת חללים רב תכליתיים. אזור שהוא חוויה, הפסקה, מנוחה, עבודה, סיעור מוחות, יוגה וישיבות וגם שולחנות עבודה על בנצ'ים - כי פתאום גייסו הרבה אנשים והחלל יכול להפוך לאזורי עבודה לכולם. צריך מראש לחשוב על כל תרחיש אפשרי שבו החלל צריך לתמוך.
רקפת: לרוב אנחנו נשארות בקשר עם הלקוחות, ובודקות האם החלל הרב תכליתי הזה עובד בשבילם, עד כמה הוא עונה על הצרכים שלהם והאם הכל זורם כמו שקיוו וחלמו. זה אחד המבחנים שלנו להצלחת הפרויקט.
משרד Taykey- משרד בהרצליה פיתוח שמתפרס על שטח של 650 מ''ר. זו דוגמא ללקוח שהיה איתו תהליך נהדר, משום שההנהלה שם מאוד ממוקדת. הם ידעו להגדיר בדיוק את התקציב, לוחות הזמנים והמשימה מבחינתם, ועמדנו בכל היעדים. כעת הם התרחבו ואת הסניף בניו יורק כבר רוצים לעצב כמו את הסניף בארץ.
המשרדים עוצבו בקונספט של ''להיכנס ולהרגיש בבית'' ובמהלך העבודה התמודדנו עם בעיות רבות שקשורות לכך שמדובר בבנין די ישן. היו הרבה בעיות שקשורות לנראות, בטיחות, אקוסטיקה וניצול נכון של החלל.
 משרדי Sundaysky. חשיבה מרובה הושקעה בחלל הקפיטריה, המשותף לכל המחלקות ויש בו מגוון של צורות ישיבה: בתאים [Booths] ספסלי טריבונה עם כריות מושב, שולחן אבירים וספת דיינר. כאן 'כיכר העיר' ופה נערכות ישיבות, מפגשי חברה, שבועיים, אירועים מיוחדים וארוחת צהריים שמחות מדי יום. הקפיטריה המרכזית נחשבת לאחד מ'כרטיסי הביקור' של המשרד, ניתן לספוג בה את האווירה הצעירה ומשפחתית. צילום: עמית גירון
חברת Matomy - כשהם פנו אלינו הם רצו רק למתג את הקירות עם ויז'ואלים טרנדיים עם מסרים של אושר, כיף וסבבה. זה משהו שתראה בכל משרד, זה כאילו אמור לייחד אבל עושה את ההיפך. לשמחתנו הלקוחות האמינו בנו ובכיוון אליו רצינו לקחת את עיצוב החלל. בחרנו דווקא בהדפס שקט שכשלעצמו לא מפיל אותך, אבל בראייה הכוללת זה יחזיק את החלל. מאז השיפוץ מיתוג החברה השתנה, והעיצוב עדיין מתאים, רלוונטי ומלווה את החברה.
הרבה משרדים התחילו ברצון רק להלבשה ומיתוג קירות וזה התפתח לשיפוץ. זה גם חלק מתפקידנו לדעת למקסם את התקציב עבור הלקוח – לא מה שהם ביקשו אלא מה שנכון לחלל, ואת זה אפשר לעשות כשיש לך הרבה ניסיון.
לעומת זאת, לקוח אחר שעבדנו איתו, לקראת סוף תהליך השיפוץ, כשהכל כבר היה נראה נהדר, היה צריך לקבל החלטה לגבי נראות הויטרינות. משהו קטן לכאורה של מדבקות שלא יפריעו לשקיפות אבל בעלות תפקיד בטיחותי. אנחנו רצינו משהו מינימליסטי, אבל הלקוח בחר לבצע משאל בקרב העובדים, מה שגרם לבחירה לא נכונה – משהו קיטשי וילדותי שלא עמד בהתאם להגדרה הראשונית. נשאלת השאלה האם תהליך עיצוב משרד הוא דמוקרטי או שנותנים לאיש המקצוע להוביל.
 webpals. משרד לארגון שרוב עובדיו מתחת לגיל 35, צעירים בעלי אתגר, עניין וריגוש שבאים לעבוד, להיפגש, ליהנות ולהפרות אחד את השני ברעיונות יצירתיים. בהתאם לפרופיל הזה, אינם בהכרח מעדיפים משרד סגור ואישי למשך 9-10 שעות עבודה. ההנהלה שהבינה זאת פנתה אלינו במטרה לגוון את סביבת העבודה ולתת תחושת התחדשות והתפתחות. צילום: עמית גירון
משרדי אלו'ט זו דוגמא ללקוח שבירר מראש, בחר מעצבים ונתן להם לעבוד. מצאנו שם משרד חשוך עם מסדרונות אינסופיים וחומרים מיושנים ולקחנו אותם במנהרת הזמן 15 שנים קדימה יחסית בקלות. הוחלט לקחת כמה חללים אסטרטגיים ולהתמקד בהם. לא חייבים לעצב הכל מחדש, כך גם המשרד יכול להמשיך לתפקד ואין צורך לעבור משרדים לתקופת השיפוץ, התקציב אינו אימתני, אבל השינוי שמתקבל הוא דרמתי, חלל המשרדים משתנה מקצה לקצה.
אפשר לצ'פר בקפיטריות חדשות שהופכות למרכז חיים חדש, מקום התכנסות שלפני כן היה רדום, וזה פונקציונאלי ומשרת אותם יותר נכון. לכאורה החלום זה לקבל דף חלק שעליו המעצב יכול לעשות מה שהוא רוצה, אבל המהפכה האמיתית היא דווקא כשעל הנייר יש כבר צורך בעייתי שצריך למחוק. זה מאוד כיף לעשות את הקסם של המעבר בין הלפני לאחרי ולראות את תגובות הלקוחות והעובדים. זה בונוס ואושר גדול.
 webpals. גם במסדרונות לא משעמם. כאן תוכלו להיתקל במיקי מאוס, פרחים וקיר משאלות של ה-HR – הנמצא מול חדרה של סמנכ'ל משאבי אנוש. כשממש רוצים להשאיר לה רמז למשאלת לב, והיא לא במשרד, כותבים על sticky note ומחזיקים אצבעות. צילום: עמית גירון
התארים שלכן הם לא בעיצוב פנים אלא בתחומים קרובים, איך זה משפיע על העבודה? טלי: מבחינתנו, מי שנמצא במקום שהוא מאוד מרוצה מההכשרה שלו – לא מתקדם. לנו יש כל הזמן דרייב ללמוד. נקודת המוצא הבסיסית שלנו כל הזמן היא שחסר לנו ידע. אנחנו לא מפספסות תערוכות, קוראות המון חומרים ופעמיים בשבוע הולכות ל-'educational' רואות מקומות חדשים ובוחרות דברים חדשים להתמחות בהם. עולם העיצוב הוא עולם דינמי שדורש כל הזמן ללמוד.
סגנון בסטודיו: אנחנו לא חושבות שיש לנו סגנון מסוים, אבל אחרים אומרים את זה עלינו. כנראה יש משהו שאנחנו עושות שמייצר טביעת אצבע. אנחנו מעצבות בסגנון עכשווי אורבאני, אבל לעולם לא מאמצות טרנד עד הקצה, כדי שלא ימאס. חשוב לנו שיהיה בעיצוב גיבוש של אישיות ולא הליכה אחרי העדר. החלל חייב להיות מסוגל לתפקד גם בעוד 10 שנים ולא להיראות מאוס כאילו כבר ראית אותו במקום אחר. יש משהו עדין בחללים שלנו. לא בועט ומתמרד, אלא בעיקר נעים, אישי ומאפשר לאורך שנים.
חלוקת העבודה במשרד- אנחנו מאוד ריכוזיות בעבודה שלנו, ולכן גם לא מגדילות את הסטודיו. שתינו מעודכנות על כל דבר בכל פרויקט, אין חלקות עבודה ברורה ושתינו עושות הכל. יש משהו בביחד שלנו שיוצר השלמה טובה וגם לקוחות מזהים את זה.
 webpals. צילום: שי אפשטיין
ממה במקצוע אתן פחות נהנות? טלי: זה מקצוע נהדר, אבל הדבר הקשה הוא לשחרר יצירה שלך, שאתה יודע שעוד לא גמורה וחסר עוד פיניש אחרון, ובשלב הזה מפסיקים את הפרויקט – כי זה נראה להם מספיק יפה גם ככה, או שפתאום בא גורם חיצוני ועושה פינישים לפי טעמו. אבל בסופו של דבר זו יצירה משותפת עם הלקוח, וזו זכותו כי הוא שילם על זה.
המלצה לסטודנט מתחיל: להתנסות כמה שיותר. לעשות חללים בתמורה ליחסי ציבור, אפילו לא לגבות כסף לשם ניסיון. בנוסף חשוב להבין שהתחום דורש ללמוד כל הזמן. הלימודים מתחילים אחרי שמקבלים את התעודה. מאוד חשוב להתנסות ביחסים מול לקוח, לדעת לבנות מערכת יחסים נעימה, עם כל המורכבות שבה, ולזכור שזה גם מאוד מאתגר לעבוד עם תקציב קטן ולייצר איתו משהו יחודי.
|