אדר' טולה עמיר מספרת על מפגשה עם האדריכלות הייחודית של נחום זולוטוב ועל ספרה החדש העוסק בפועלו.
את נחום זולוטוב פגשתי לראשונה בדצמבר 2005, לאחר שביקרתי בבית ההנצחה ומועדון התרבות של קיבוץ ניצנים, מבנה שתכנן ובנה בשנות ה-60. הגעתי למקום בשבת חורפית אך שטופת שמש ומראה המבנה שבה את לבי: בין 'קודש' לחול, בין פשטות לתחכום, בין רעיון למממשות. איכותו של המבנה בלטה בין מבני ההנצחה שחקרתי אז כאוצרת התערוכה 'גלגל הצלה', אשר הוצגה בביתן הישראלי בבינאלה לאדריכלות בונציה בשנת 2006. לאחר המפגש המרשים הזה המשכתי להתחקות אחר עבודותיו של זולוטוב.
המסע באדריכלות של נחום זולוטוב, שמתחיל בשנות החמישים, הוא מסע מרתק שמצביע על אופן חשיבה אינדיבידואלי, אחראי ומלא דמיון, השזור בדברי ימי האדריכלות הישראלית וקשור למהלך האדריכלי העולמי. השפה האדריכלית הייחודית של זולוטוב באה לידי ביטוי בכל רבדי התכנון והביצוע, והיא משלבת באופן מקורי בין המבט אל המבנה השלם ובין כושר המצאה של פתרונות ביצועיים. זולוטוב השכיל לתכנן עבור האדם המשתמש ועבור האדם הבונה, תוך מחשבה מראש על יכולות הביצוע ועל התקציב. כל אלה באים לידי ביטוי במגוון עבודות בקנה מידה שונים, ממבנה רב-קומות ראשון בתל אביב ועד פרטי הביצוע של מבנים זמניים, מפתרונות עירוניים ועד לתכנון המפורט של מבני שטיח. המחשבה הנחשונית שמתגלה לאורך פעילותו של זולוטוב מבוססת על הרעיון ההומני, ונוגעת בכל תחומי התכנון האדריכליים.
 תחנת רכבת דרום, מתוך הספר: מבט לרציפים, קירוי עליון של הרציף לאורך הרכבת
מבנה תחנת רכבת דרום בתל אביב הוזמן בשנת 1967. התחנה הפשוטה אמנם נבנתה, אך בפועל כמעט ולא שימשה את רכבת ישראל ולמעשה נותרה סגורה עד היום. אי לכך, התחנה שמורה היטב, ללא תוספות ותיקונים של הזמן, וניכרים בה הניקיון התכנוני והצורני. התחנה בנויה מסדרה של עמודים, שכל אחד מהם נושא גגון מצל מבטון. הגגונים בנויים כהיפרבולואיד פרבולואידי; קרום בטון בעל קימורים הפוכים. זולוטוב שיפר את ביצוע הבנייה והפך אותה לקלה יותר. הוא יצר את התבניות באמצעות קרשים מקבילים, המונחים במשולש מוטה. 12 מהאלמנטים מסודרים במלבן, כגגון מעל הכניסה ומעל עמדות המשרדים. 18 אלמנטים נוספים ממשיכים ומקרים את הרציף לאורכו בקירוי עליון, לאורך הרכבת. התנועה פשוטה, מובנת, ללא מאמץ. החומר, השיטה והממדים - אחידים. התפיסה - מינימליסטית.
 תחנת רכבת דרום, מתוך הספר: מבט לכניסה
לא יהיה מדויק לאפיין את עבודתו של זולוטוב כמינימליסטית, אלא ככזו המגיבה באופן מדויק לכל מעשה תכנוני, לכל סיטואציה, פרוגרמה וצורך. כאמור, התכנון הוא פרי מאמץ חשיבתי, המכיל את כל האלמנטים הקשורים בבנייה: חומרים זמינים, בעלי מלאכה, נוחות ופשטות הביצוע, והתקציב.


 צילומים מן הספר: מבט לכניסה מכיוון מערב, אולם ההמתנה ומבט לקופות, מבט מהרציף לתחנה כל הצילומים בספר לקוחים מן התקופה בה נבנו המבנים.
הספר על נחום זולוטוב מתאר את פועלו יוצא הדופן של האדריכל. סדר העבודות המוצגות בו אינו כרונולוגי ואינו גיאוגרפי, אלא ערוך כרצף של הקשרים. בספר 250 עמודים, מתוכם כ-220 עמודי צילומים בשחור לבן. בין הבניינים החשובים שבנה זולוטוב ניתן לציין את בניין שופר-סל ברח' בן יהודה בתל אביב, בית הכנסת בנצרת עילית, שכון לדוגמא בבאר שבע, בית ספר שדה עין גדי, בית הארחה יערות הכרמל ובניינים מצויינים אחרים.
 תחנת רכבת דרום: עמוד לדוגמה מתוך הספר
הספר נכתב על-ידי אדריכלית טולה עמיר, בעלת משרד אדריכלות בתל אביב, מלמדת בבית הספר עזריאלי לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב, ובין השאר אצרה את הביתן הישראלי בבינאלה לאדריכלות בונציה 2006, ערכה את הספר צורות מגורים בשיתוף עם שלי כהן [חרגול עם עובד 2007] והייתה חלק מצוות האוצרים של התערוכה ארץ מקלט בגלריה האוניברסיטאית בתל אביב. הספר יצא בסיוע מרכז הספר והספריות, המפעל לספרי אמנות פלסטית, בסיוע משרד התרבות והספורט. הספר בעיצובה של מיכל סהר.
הספר יצא בהוצאת אמה, הוצאה לספרי מחקר ואדריכלות. ניתן לרכוש את הספר ברשתות סטימצקי וצומת ספרים, ובחנויות תולעת ספרים, חנות מוזיאון תל אביב, מגדלור ועוד.
|