






מלמעלה למטה:
1. עדה כרמי-מלמד אדריכלים
אדריכל אחראי: עמית נמליק
בית כנסת, קמפוס האוניברסיטה הפתוחה, רעננה
2. פיצו קדם
פנטהאוס, חיפה
3. אילן פיבקו אדריכלים
מרכז תרבות ע'ש בני רייך לקהילת יוצאי אתיופיה, יבנה
צילום: אחיקם סרי
4. דני לזר
בהשתתפות אדר' דפנה מתוק
תחנת רכבת, באר-שבע
צילום: עמית גירון
5. דוד נופר אדריכלים ומתכנני ערים
מרכז הקונגרסים, המכללה אקדמית, אשקלון
צילום: עמית גירון
6. נ.צ. אדריכלים, גיא צוקר
דליקטסן, חנות בגדים, תל אביב יפו
7. אסף ישראל
D&A, ספירת ישיבה לחללים ציבוריים
|
אדריכלות עכשווית מישראל
התערוכה מציגה 46 עבודות אדריכלות, אדריכלות נוף, עיצוב פנים, תכנון עירוני, תכנון ועבודות סטודנטים אשר השתתפו בשלב ב' של תחרות פרויקט השנה 2006 אשר נערך ע'י הרבעון אדריכלות ישראלית. התערוכה כוללת עבודות של עדה כרמי מלמד, רם כרמי, משה ספדיה, אילן פיבקו, דני לזר, החדר אדריכלים, קימל אשכולות, קנפו כלימור, להב-ריג, פובזנר אדריכלים, ועוד. לצד העבודות יוצגו קטעים מראיונות עם חלק ממשתתפי התערוכה אשר נערכו במיוחד עבור אירוע זה. התערוכה תלווה במספר אירועים אשר ייערכו בגלריה במהלך חודש ספטמבר.
אדריכלות עכשווית בישראל אדריכלות ישראלית הופכת לכזו בכוח הקשר שלה למקום והתלות בו. הפרדה בין מבנה לאתר בו הוא נמצא, הינה מושגית בלבד. למרות שלכאורה ניתן להתיק מבנים ולהעביר אותם לאתר אחר, פעולה שכזו תרוקן את המבנה ואת האתר ממשמעות. שכן, בדיוק כמו שמבנה אינו יכול לתפקד במנותק מהאתר שמעניק לו הקשר ומשמעות, כך גם המקום מתקיים מכוח הקשר שלו למבנה שתוכנן בו. האתר והמבנה הופכים לתנאי מספיק והכרחי לקיום אחד של השני.
אדריכלות פועלת בהקשרים התרבותיים והחברתיים הסובבים אותה. הפן היישומי של תחום זה אינו מאפשר לאדריכל שלא להתייחס, להתכתב, או לצטט תופעות תרבותיות מקומיות או עולמיות שמתרחשות סביבו. הוא גם לא יכול להתעלם משאלות אדריכליות שנדונות ואינן קשורות בהיכרך למקום או לזמן. התוצר האדריכלי הוא עיבוד של הרקע התרבותי ומקורות ההשראה של האדריכל כשהן מעוצבות ביחס להקשר מקומי. אדריכלות ישראלית מתקיימת בהקשר הטופוגרפי, בהקשר של עוצמות כיוון וצבע האור, בהקשר של האקלים והמציאות האורבאנית הישראלית.היא נאחזת במקום מצמידה ומקבעת אותו. היא יוצקת למקום תכנים תרבותיים פוליטיים והיסטוריים ובכך קובעת את צביונו. כל אחד מהפרויקטים המוצגים בתערוכה מתייחס באופן שונה למקום, אולם אין ולו פרויקט אחד שמתעלם ממנו. מה שהופך את החשיבה על הפרויקטים במנותק מהמקום אליו הם שייכים לבלתי אפשרית, וזה מה שהופך אותם לאדריכלות ישראלית.
על התערוכה:
התערוכה איננה באופן ישיר תערוכת תחרות פרויקט השנה. התערוכה באה להציג עבודות מעניינות, תוצר של השנים האחרונות בישראל, ואשר הגורם המאחד אותן הוא נכונותם של המתכננים השונים להעמיד את עבודותיהם לשיפוטם של עמיתיהם. עובדה זו איננה דבר של מה בכך. בסביבה הישראלית העכשווית, בה הופכת הביקורת נשכנית וארסית יותר ויותר, כאשר פרגון הדדי הופך מצרך נדיר, אין להתייחס לנכונות זו כדבר מובן מאליו, אלא לברך עליה ולעודדה.
וכמאמר הקלישאה, כל המשתתפים זוכים. ולפיכך, אין בתערוכה ציון של הזוכים בתחרות, והמעוניין בכך מוזמן לעיין בגיליון 67 של אדריכלות ישראלית. מהות התערוכה היא הצגתן של מגוון עבודות ישראליות, אשר המכנה המשותף שלהן הוא העמדתן לשיפוט. ההחלטה להציג את אותן עבודות אשר עברו את שלב א' של התחרות התבססה על שיקולים פרוזאיים – כסף... – בלבד. לו ניתן היה להציג את כל העבודות אשר הוגשו לתחרות, בוודאי היה זה מעניין אף יותר.
תערוכה זו אינה קובעת סדר. פעולה זו הינה נחלתם של אחרים, אשר בוודאי הינם מוכשרים יותר לכך. תערוכה זו איננה דבר מעבר להצגתם של מספר עשרות פרויקטים בכפיפה אחת, חלקם ידועים יותר וחלקם פחות, וזאת בכדי לתרום מעט לחשיפה ומודעות לעבודות עכשוויות באדריכלות ישראלית ולסביבה אותה אנו יוצרים. וגם במקרה זה, כל המשתתפים זוכים.
הכניסה חופשית.
פתיחה: יום ה', 30 באוגוסט 2007, 20:00
בהשתתפות אדר' רם כרמי, אדר' ד'ר עמי רן
נעילה: 4 באוקטובר 2007
זהזהזה גלריה לאדריכלות
מבנה 12 נמל תל-אביב
טלפון: 03-5444261
שעות פתיחה: פתוח כל יום 11-20 מלבד יום ב' [סגור] ויום ו' [10-18]
|