אומרים שקשה לפתור קונפליקטים במזרח התיכון, אבל לפחות לקונפליקט משמעותי אחד, המאבק המתמיד בין הצללה איכותית לבין היתרונות של אור השמש, כבר מצאו בישראל פתרון: מערכות ולוחות פוליקרבונט חכמים לקירוי פרגולות ביתיות.
השימוש בלוחות פוליקרבונט מתאים למגוון רחב של פתרונות קירוי, בזכות חדשנות טכנולוגית שמשתלבת עם התכונות הייחודיות של החומר. מעצבים, אדריכלים וקבלנים יכולים לאפיין את המוצר המתאים ביותר עבור כל פרויקט, גדול כקטן.

צילום: יח''צ
מהו היתרון של קירוי פוליקרבונט?
לוחות פוליקרבונט מתאפיינים במשקל נמוך לעומת חלופות כגון זכוכית או רעפים, בחוזק וגמישות שמאפשרים עמידות בפני ברד ורוח, ובמגוון רחב של צבעים עמידים לאורך שנים, גם בקיץ הישראלי.
התכונות המכאניות והאופטיות של פוליקרבונט מאפשרות לאפיין מגוון רחב של פתרונות הצללה עם רמת העברת אור הנעה בין 15% ל 90% ועם רמות בידוד תרמי שונות וסגנונות עיצוב מגוונים.
הטוב משני העולמות
בכדי להאיר ולהבהיר את היתרונות של פוליקרבונט כפתרון איכותי לשימוש בתאורה טבעית, יש להכיר את התכונות הייחודיות ואת מגוון המוצרים הזמינים.

''לצד המבחר הרחב של פתרונות העיצוב הזמינים עם לוחות פוליקרבונט, חשוב לזכור שהלוחות האלו גם מספקים הגנה מפני תנאי מזג האוויר. הגנה מלאה מפני הקרניים האולטרה סגולות היא יתרון משמעותי לבריאות הציבור'' צילום: יח''צ
כאשר מחפשים מוצר קירוי המעביר אור טבעי אל פנים הבית או המבנה, לוחות פוליקרבונט הם פתרון אידיאלי. ניתן להשתמש בלוחות שקופים, בלוחות בגוון לבן חלבי שקופים למחצה, בלוחות צבעוניים מעבירי אור, או בלוחות אטומים לאור במגוון צבעים וגוונים.
התובנה שאין עוד צורך לוותר על תאורה טבעית לטובת עמידות ובטיחות משנה את כללי המשחק ומעודדת את המגמה של מעבר לבניה ירוקה וקלה עם יריעות קירוי מפוליקרבונט. הקלות הבלתי נתפסת של התקנת פרגולות, סככות מוצללות למחצה, ופתחי תאורה באזורים ציבוריים, מאפשרת לכל אחד ליהנות מאור טבעי ולהיות מוגן מפני קרינה אולטרה סגולה ומפני גשם ורוח.
ההשפעות החיוביות של אור טבעי
הציבור בישראל רגיל לשמש חזקה. במשך מרבית חודשי השנה אנחנו מתייחסים לאור השמש כאלמנט מובן מאליו שקיים סביבנו. אבל למעשה, חלק נכבד עובדי המשרדים בישראל, ורבים מהעובדים בתעשייה ובמסחר, נחשפים במהלך יום העבודה לתאורה טבעית ברמה נמוכה מהמומלץ. קיים קונצנזוס בקרב מומחים לבריאות הציבור, המבוסס על מחקרים רבים, שחשיפה לאור טבעי במהלך היום משפרת את איכות השינה בלילה, משפרת את היעילות בעבודה, משפרת ביצועים בפעילות גופנית ומובילה לשיפור כללי באיכות החיים.

''שילוב בין תאורה טבעית בעיצוב הבית מציב סטנדרטים גבוהים לכולנו. האדריכלות החדשה נדרשת להתאים את המבנה לסביבתו'' צילום: יח''צ
''ישנן ראיות מקיפות לכך שחשיפה לאור טבעי במהלך היום, במיוחד בשעות הבוקר, משפרת את הבריאות ואת מצב הרוח, הערנות ואת חילוף החומרים בגוף', אומרת ד'ר Phyllis Zee, נוירולוגית ומומחית לשינה. 'אור השמש גורם למוחנו ליצור סרוטונין ומספק לנו ויטמין D חיוני''.
האדריכלות החדשה משלבת אור טבעי במבנים ומעודדת קיימות והתחשבות בסביבה. על ידי שילוב פתחי תאורה, קירות מסך מעבירי אור, או תקרות שקופות למחצה, תוך שמירה על בידוד תרמי מותאם, אדריכלים וקבלנים יכולים לעודד קיימות ולספק מבנה יעיל הן מבחינת עלויות בניה, תחזוקה ולוחות זמנים, והן מבחינת שימוש באנרגיה.
שליטה מוחלטת על העברת חום וקרינה
תאורה טבעית משמעה העברת קרינה אל פנים המבנה. שימוש בזיגוג או בקירוי פוליקרבונט שקוף לחלוטין יוצר אפקט חממה ועלול לגרום להתחממות יתר בחלל הפנימי. הצטברות החום זה נוצרת על ידי הקרינה האינפרה אדומה, קרינה באורכי גל ארוכים שמחממת את האוויר ואת העצמים בהם היא פוגעת.

חסימה של 99.9% מהקרינה האולטרה סגולה. צילום: יח''צ
סינון סלקטיבי של הקרינה האינפרה אדומה
קרינת השמש מורכבת מאורכי גל שונים שמשפיעים עלינו בצורות שונות. ניתן להתייחס אל ספקטרום קרינת השמש בחלוקה לשלושה אורכי גל:
קרינה אולטרה סגולה – קרינה באורכי גל קצרים, החודרת אל תוך התאים, גורמת להזדקנות העור ועלולה לגרום לסרטן ולנזקים בריאותיים אחרים. בזכות תכונותיו של חומר הגלם, לוחות פוליקרבונט חוסמים 99.9% מהקרינה האולטרה סגולה.
אור נראה- אורכי הגל שאותם העין האנושים קולטת. בזכות גלי אור אלו אנו חווים את העולם על שלל הצבעים שבו, ומבדילים בין חושך לאור. האור הנראה משפיע על השעון הביולוגי שלנו, על מחזוריות השינה והעוררות..
קרינה אינפרה אדומה – קרינת גלים ארוכים שגורמת להתחממות החפצים בהם היא נקלטת. זו הקרינה שגורמת לאפקט חממה, במבנים סגורים, בחממות לגידול צמחים, ברכבים סגורים, וגם בהיבט הגלובלי של התחממות כדור הארץ.
האתגר
העברת אור נראה אל תוך מבנים מסחריים, מתקני ספורט או תחת פרגולות, בשילוב עם חסימת אורכי הגל הבלתי רצויים (אולטרה סגול ואינפרה אדום) מעסיקה אותנו רבות. מי לא ירצה ליהנות מהיתרונות של תאורה טבעית מבלי לסבול מהצטברות חום ומנזקי הקרינה? יצרני פוליקרבונט פיתחו פתרון פשוט שמאפשר העברת קרינה סלקטיבית על פי אפיונים ספציפיים.

צילום: יח''צ
בעוד לוחות פוליקרבונט חוסמים 100% בקירוב מהקרינה האולטרה סגולה, צבעים חכמים בטכנולוגיית SolarSmart מתוכננים כך שיסננו ויחזירו גם את הקרינה האינפרה אדומה כלפי חוץ, ויאפשרו מעבר איכותי של אור יום טבעי בספקטרום הנראה לעין. מאפיין זה מסייע לשבור את היחס המסורתי בין מקדם הצללה לבין העברת אור, ומאפשר ניתוח שונה של מפרטי התאורה הטבעית בעיצוב אדריכלי של חללי פנים.
היעילות של מוצרי SolarSmart נמדדת ביכולתם ליצור יחס מועיל בין האור הנראה לבין הקרינה האינפרה אדומה, לעומת לוחות שקופים או לוחות בצבעים סטנדרטיים.