הביאנלה לאומנויות ולעיצוב תל אביב 2020 היא פרויקט מוזיאלי חדשני הנערך לראשונה בארץ, מחבר את כל התחומים, ופורץ את גבולות החומר בחודש מרץ 2020 תיפתח במוזיאון ארץ־ישראל- מוז'א, הביאנלה הראשונה לאומנויות ולעיצוב תל אביב, שתציג במשך שמונה חודשים תמונת מצב עדכנית של תחומי האומנויות והעיצוב השונים, בדגש על קרמיקה, זכוכית, צורפות, טקסטיל ונייר. הביאנלה, שתתפרש ברחבי המוזיאון – באולמות השונים, בתצוגות הקבע ובשטחי החוץ – תציג לראשונה זה לצד זה בתערוכה מוזיאלית רחבת־הקף, את התחומים השונים כשהם משולבים זה בזה. הסיבה לכך היא שבמאה ה־21 תחומי האומנויות [crafts] והעיצוב פועלים בשדה משותף של הקשרים, הן מבחינת היחס לטכנולוגיות חדשות והן מבחינת מקורות ההשראה והגירוי ליצירה; הם משפיעים זה על זה ומושפעים זה מזה.
 דב גרנשוא צילום- מוטי פישביין
ד''ר דבי הרשמן, סמנכ'לית ואוצרת ראשית, מייסדת הביאנלה לאמנויות ולעיצוב תל אביב מציינת כי 'במסגרת תהליך ההתחדשות האמנותי, מוז'א – מוזיאון ארץ ישראל, ימשיך לחגוג את מחויבותו לתרבות החומרית המקומית, בתערוכה מקיפה שתעסוק באומנות ובעיצוב בזיקה לעבר-הווה, ובמחשבה לעתיד. פרויקט מוזיאלי חדשני זה, הנערך בפעם הראשונה בארץ, יחבר את כל התחומים, ויפרוץ את גבולות החומר, יכלול תערוכה מרכזית, ותערוכות לוויין שיתפרסו בחללי המוזיאון ובביתנים השונים. רוחב היריעה ישמש אבן שואבת לקהל מבקרים גדול ומגוון, ויטיל זרקור מעצים על היוצרים והיצירה הישראלית בתחומי הקראפט והעיצוב העכשוויים'.
 זיו צפתי, צילום- אלעד שריג
תחת כותרת הביאנלה גוף ראשון. טבע שני, במארג של דיסציפלינות ומדיות, מוצגות כ־250 עבודות, שנבחרו מתוך כ־3,000 הצעות: אובייקטים פיסוליים, עבודות אמנות, פריטי עיצוב, מיצבים מותאמי חלל [Site-specific], עבודות וידאו, סאונד, פרפורמנס ופרויקטים שיתופיים של גופי מחקר אקדמיים. כולן נכללות תחת התמה ״און/אוף״ שאליה התבקשו היוצרים להגיב בקול הקורא שהפיץ המוזיאון, ולשלוח הצעות לעבודות שבבסיסן ניצב המתח בין שני קטבים: עבר ועתיד, מסורתי ואקספרימנטלי, אמנותי ופונקציונלי וכן הלאה. כך, העבודות שיוצגו בביאנלה מציגות מצבי תודעה ועבודה המצויים על רצף שמבקש לבטל היררכיה ולטשטש גבולות; לשמור על החד־פעמי גם במשוכפל ובסדרתי. רצף של זמן שבו עבר ועתיד שוכנים בה בעת באותו אובייקט; שבו מסורת חיה בכפיפה אחת עם חדשנות ואקספרימנטליות; ושכולל מנעד מחשבתי קונספטואלי ואמנותי שלא סותר מוטיבציה תעשייתית ושימושית. ביטול היררכיות קיימות וטשטוש גבולות מוכרים משקפים, לא רק תחומי יצירה מקצועיים אלא גם, ובראש ובראשונה, שינויים חברתיים, פוליטיים ואידאולוגיים שמתרחשים בארץ ובעולם בשנים האחרונות. מבחינה זו הביאנלה לאומנויות ולעיצוב מבקשת אף היא לנהל דיאלוג עם התמורות שעובר העולם, ולהציע נקודת מבט מתקדמת ומאתגרת אודות יצירה בחומר והמשמעות שלה מבחינה אומנותית, תרבותית וחברתית.
 גנית גולדשטיין צילום- מיכאל צור
בביאנלה, הנערכת בשיתוף עם עיריית תל אביב, אגודת אמני קרמיקה בישראל, ומוסדות אקדמיים בתחום האומנות והעיצוב, משתתפים קרוב ל־300 יוצרים מרקעים שונים – אמנים המזוהים עם חומר או מדיום מסוים, מעצבי מוצר, מעצבי אופנה, אמנים רב־תחומיים, אדריכלים, ועוד. ביניהם: אורי סאמט, אילה צרפתי, איתן ברטל, דב גנשרוא, הילה עמרם, ורד קמינסקי, ליאת סגל, פסי גירש, פריד אבו־שאקרה, רונית ברנגה, שרית שני חי וגופי מחקר אקדמיים כמוCIRTex – המרכז לחקר הטקסטיל בשנקר ע'ש דוד וברברה בלומנטל; התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל; miLAB – המעבדה לחדשנות במדיה במרכז הבינתחומי הרצליה. במסגרת הביאנלה, שתפתח ב-25.3.2020, יתקיימו לאורך כל חדשי האביב והקיץ אירועים מיוחדים, מפגשים עם אומנים ומעצבים, ירידי מכירה, ועוד. ב-4.5 יערך סימפוזיון בינלאומי ואירוע השקת קטלוג הביאנלה.
 מאיה גטניו, צילום- מיכה קיזנר
מוז״א - מוזיאון ארץ־ישראל, תל אביב, הוא מוזיאון רב־תחומי העוסק בתרבות ישראלית, בעבר ובהווה, מציג את הקשר בין חומר ורוח, ומביא את הקולות הרבים והמגוונים של הארץ. הרוח החדשה של תכנית התערוכות מבקשת ליצור חיבורים עכשוויים בין ההיבטים התרבותיים שהמוזיאון עוסק בהם – ביניהם ארכיאולוגיה, אתנוגרפיה, אמנויות שימושיות, אמנות, צילום ותיעוד החברה הישראלית – ולהרחיב אותם.
|