לרגל חנוכת החלל החדש והשקת אתר האינטרנט תקיים גלריה ברוורמן אירוע פתיחה חגיגי הכולל שתי תערוכות הנפרשות על פני כל שטח הגלריה.
שוק שחור - דוד עדיקא
בהשתתפות רוני קרני ואבי בן שושן
בתערוכה ׳שוק שחור׳ מציג דוד עדיקא סדרת תצלומים אשר נוצרה במהלך השנתיים האחרונות כחלק מעיסוקו המתמשך בחפצי נוי בהם מוטבעת חותמת זהות מחיי היומיום ומסביבות ביתיות; חפצי נוי שדרכם משתקפים מתחים תרבותיים. עדיקא מתמקד בפיגורינות צבועות בעיקר בשחור, עשויות גבס, בָּקֶלִיט או פליז.
הפיגורינות נוצקו בייצור המוני, נוצרו בארץ בשנות השישים והשבעים של המאה העשרים על ידי בתי-יוצר מקומיים כמו: ׳מזרחי׳, ׳חקון׳ ועוד. בתי היוצר פעלו בתל-אביב [למשל ׳מזרחי׳ בשכונת התקווה], והתחקו אחרי מגמות ״קולוניאליסטיות״, תוך חיפצונוֹ של הזר, השחור והאקזוטי. היום ניתן למצוא את אותן פיגורינות בשווקי הפשפשים, או במכירות פומביות; חלקן נושאות תווי מס קנייה וחותמת ״אותנטית״ מקומית בשפה האנגלית.
עדיקא מציג את הפיגורינות השחורות על הסקאלה שבין השבטי, הפראי והמיני, לבין היותן בעלות כוח תרפויטי או מאגי. הן מוצבות בסטודיו, ומצולמות תחת השמש ובעזרתה. פעולות הצילום של עדיקא, לצד אופני ההצבה ויצירתם מחדש כאובייקטים עכשוויים, מדגישה את מערך ההקשרים הבעייתי בו נוצרו ומטרת היווצרותם.
עדיקא תר אחר טיבם של סמלים תרבותיים מקומיים בזמנים שונים דרך הדיסוננס המתקיים בין ייצור אובייקטים לבין המטען הטרגי–איקוני שהם נושאים. הוא מתעניין בהתפתחות האבולוציונית של מושגים כמו ״טעם״, ״הגדרה״, ״חברה״ והרלוונטיות המשתנה שלהם, דרך שאלות של ניכוס תרבותי ומבעים ויזואליים. כאמן המלקט אינפורמציה מתוך מארגים של היסטוריה של חפצים, בהקשר של מקום וזמן, הסדרה ׳שוק שחור׳ היא בבחינת עדות נוספת בסבך הייצור של הגבולות התרבותיים, הזהותיים והגיאו-פוליטיים.
![ללא כותרת, מתוך ״שוק שחור״ [מזרחי, פיגורינה 001], ללא כותרת, מתוך ״שוק שחור״ [מזרחי, פיגורינה 006], צילום : דויד עדיקא](images/20200128_2020_01_28.jpg)
ללא כותרת, מתוך ״שוק שחור״ [מזרחי, פיגורינה 001], ללא כותרת, מתוך ״שוק שחור״ [מזרחי, פיגורינה 006], צילומים מתוך התערוכה של דויד עדיקא
לעזוב ולשוב- תערוכה קבוצתית
התערוכה ׳לעזוב ולשוב׳ מבקשת להשרות בחלל החדש של גלריה ברוורמן תחושה של בית באמצעות מקבץ עבודות העוסקות במתח בין הדומסטי לציבורי, בין עיצוב לאמנות, בין ישן לחדש, בין עבר והווה. ביכולתן של צורות מקובלות של הצגת פרטי אמנות ועיצוב לספק לנו תחושת הזדהות במסגרת הדיאלוג המתקיים בינינו לבין האובייקטים שבהם אנו בוחרים להקיף את עצמנו. בשעה שהשיתוף והפרטיות אינם עוד מיוחסים לאינטימיות ונחלת הפרט בלבד, המרחבים הפיזיים הפכו למסקרנים לא פחות כאשר שדות האמנות והעיצוב ממשיכים להיטען בתפיסות פסיכולוגיות, חברתיות ופוליטיות, בעוד שחלקן אף מעוררות אי ודאות. העבודות בתערוכה, יחד עם החללים הייצוגיים והממשיים ביניהם, מבקשים להטיל ספק במבנים הנוגעים לזהותו וייצוגו של אובייקט במרחב.
אמנים משתתתפים: איגשאן אדמס, ברכה ל. אטינגר, אולאפור אליאסון, דאגלס ארגואלס, לאנדרו ארליך, ג׳ולייט בלייטמן, סם טיילור ווד, ג׳יאנג זי, פסקל מרטין טאיו, יאסוי טומוטקה, גיא ינאי, אוגו מולאס, ג׳וזפין מקספר, פרננדו והומברטו קמפנה, ווילאם קנטרידג׳, הנדריק קרוואן וחיים שטיינבך.
מימין: וויליאם קנטרידג׳, 2016, Shadow Figure III, משמאל: ג׳ולייט בלייטמן, Proxy Father Figures 2019. התמונות באדיבות: גלריה ברוורמן.
שוק שחור / דוד עדיקא
בהשתתפות רוני קרני ואבי בן שושן לעזוב ולשוב | תערוכה קבוצתית אוצרת: עדי גורה
פתיחה: יום חמישי, 6 בפברואר, 20:00 נעילה: 30 באפריל, 2020
גלריה ברוורמן רחוב אילת 33, תל אביב.
|