'בתים מהלב' הוא ספר חדש בהוצאת סטימצקי שנכתב על ידי אדריכלית לירן בן איבגי. דרך חשיפת בתים נבחרים בעיצובה של בן איבגי מוצגת סקירה של סגנון האדריכלות האירופאי בו היא מתמחה.
בין אם כתגובת נגד לחדירה של העיצוב המודרני הקר או מתוך רגשות נוסטלגית, בשנים האחרונות נצפית בארץ חזרה לסגנון האירופאי המשדר תחושה ביתית וחמימה. דרך הסברים פשוטים ומזמינים מציע 'בתים מהלב' לקוראיו תשובות לשאלות מרכזיות בתחום עיצוב הבית מבפנים ומבחוץ, ומציג את יישומי התהליך העיצובי בשטח.
בן איבגי בעלת משרד 'לב אדריכלות', מתארת במהלך הספר בפירוט את תהליך העיצוב ותכנון הבית משלבי החזון הראשוני ועד לכניסת הדיירים, בשפה נגישה ועם דוגמאות מחיי היומיום מוצגות הסיבות לכל פרט וכל החלטה ארכיטקטונית. הספר שזור בדוגמאות מוכרות מחיי היומיום בארץ ומעניק כלים לכל מי שמבקש להרחיב אופקים ולקבל טעימה ראשונה מעולם האדריכלות. פרוייקט מתוך הספר: כך נראית וילה פרובאנסית בישראל
מקום: חופית שטח: מגרש בגודל 500 מ'ר, שטח בית 300 מ''ר, על פני 3 קומות הדיירים: זוג וילדיהם תכנון ועיצוב: לירן בן איבגי, לב אדריכלות
 פאטיו מתוך פרוייקט וילה פרובנסאלית בישראל בעיצובה של לירן בן איבגי, צילום: עידן גור
החזון: לבעלת הבית, שהיא גם זו שעיצבה אותו, היה חשוב מאוד להתאים אותו לאורח חיים הכולל אירוח לעיתים תכופות, מבלי לפגוע בפרטיות שאר הדיירים. קונספטים נוספים שהובאו בחשבון מתחילת התכנון הם תחושת זרימה בין הפנים לחוץ, יצירת תחושה כפרית-אירופאית והפניית חללים רבים ככל הניתן לכיוון הים.
המענה: האתגר התכנוני במגרש היה העובדה שמפלס הכניסה לבית, כפי שהוגדר על ידי הוועדה, היה גבוה בשלושה מטרים ממפלס הרחוב הקיים. כדי לפצות על ההבדלים, העלייה לבית תוכננה כמסלעה טבעית ובה משולבת צמחייה רבה המשמשת גם למאכל. לבנים בגוונים משתנים מחפות את רוב קירות הפנים וגם ממשיכות החוצה ומסייעות ביצירת תחושה של גודל, מרחב וקשר בין הפנים לחוץ, ובמרכז הבית, מול דלת הכניסה, מוקמה בריכת דגים, אשר נראית כאילו היא חודרת את מבנה הבית ונכנסת פנימה. הבית עצמו תוכנן כשתי יחידות, המופרדות על ידי חלל כניסה שקוף, מוקף חלונות בלגיים בגובה שתי הקומות. קומת הקרקע תוכננה כולה כחלל הציבורי: מטבח ופינת אוכל ממוקמים בחלק הקדמי של הקומה, ובחלקה האחורי נמצאים סלון האירוח ופינת הטלוויזיה המשפחתית. כל החללים בקומת הכניסה מוקפים חלונות זכוכית וכוללים פתחי יציאה לחלקי החוץ השונים, כך שנוצרת זרימת פנים-חוץ הרמונית. הקומה העליונה היא הקומה הפרטית. קומה זו מחולקת לשני אזורים על ידי גשר, הממוקם בחלל הכפול בכניסה לבית: אזור חדרי הילדים ואזור יחידת ההורים בכל הבית ישנם פריטי עתיקות ואקססוריז, חלקם נאספו עם השנים מרחבי העולם וחלקם נרכשו במיוחד. הפרטים האלה הם חלק מהאווירה של הבית, הם יוצרים עניין, חמימות ומעבירים את הסגנון בצורה טובה.
 חלל פינת האוכל מתוך פרוייקט וילה פרובנסאלית בישראל בעיצובה של לירן בן איבגי, צילום: עידן גור
יחידת הורים: יחידת ההורים כוללת חדר ארונות, מקלחת מרווחת, חדר שינה גדול עם תקרת קורות חשופות צבועות לבן, ויציאה לבלקון העשוי מקורות פלדה ורצפת דק, ממנו יש נוף מרהיב אל הבריכה ואל הים.
קומת המרתף: כוללת יציאה למרפסת טוסקנית גדולה. המרפסת הזו משמשת גם ככניסה ממפלס הכביש.
גינה: הגינה בבית קיבלה התייחסות רבה, בשל הזרימה המתמשכת בין הפנים לחוץ. בגינה עצמה תוכננו פינות ישיבה רבות, ובה בריכת שחייה עם נוף לים. ליד הבריכה משטח דק צף המשמש לשיזוף, ולידו מתחם ישיבה נוסף אליו יוצאים מהמטבח. באזור היציאה מהסלון מתחת לגג חשוף בגובה שתי קומות, יש פינת אוכל גדולה. בסמוך פינת ג'קוזי, פינת ברביקיו ופינת ישיבה נוספת.
המטבח: המטבח תוכנן בצורה היעילה והנוחה ביותר עבור בעלת הבית, כך שתהליך הבישול יהיה כמה שפחות מעייף, ובצורה שהיא שתוכל לדבר תוך כדי עם בני המשפחה והאורחים, שיושבים בדרך כלל לצד האי או סביב פינת האוכל. המטבח מחולק לשלוש צלעות עצמאיות: בצלע הימנית מוקם המקרר והארונות הגבוהים;בצלע האחורית משולב תנור גדול עם קולט אדים, משטחי עבודה ויחידות תלויות קלילות משני הצדדים, ממול ממוקם האי עם כיור. תכנון זה מאפשר לצפות לכיוון הגינה והבריכה במהלך העבודה במטבח מבלי להתפשר על אחסון רב, על שטחי עבודה נוחים ועל מעברים יעילים. החומרים שנבחרו הם משטח עץ במראה ביתי וחמים ונירוסטה שמספקת עמידות לאורך זמן. ארונות המטבח נצבעו בגוון בהיר ועוצבו בסגנון כפרי מעודן. המטבח ופינת האוכל תוכננו כיחידה אחת. סביב פינת האוכל מוקמו שלוש ויטרינות זכוכית גדולות שמחדירות פנימה אור רב וכן את הנוף של הבריכה והחצר, כשאחת מהן מובילה לפינת ישיבה חיצונית קטנה שבה מוקמו צמד כורסאות ושולחן סלוני.
 איזור הבריכה על וילה פרובנסאלית בישראל בעיצובה של לירן בן איבגי, צילום: עידן גור
דבר המעצבת לסיכום: 'את הבית הזה תכננתי עבורי ועבור המשפחה שלי. כאשר הגענו למגרש, הגבוה באופן משמעותי יחסית למפלס הרחוב, עליתי על הגבעה, ראיתי את הים, הרגשתי את הרוח הנושבת וידעתי שכאן אני רוצה להקים את ביתי. שלוש נקודות עיקריות באו לידי ביטוי בתכנון ובעיצוב הבית, והסנכרון ביניהן הוא שהפך את הבית למוצלח במיוחד בעיני. בראש ובראשונה ניצבה ההתייחסות לים: ידעתי שעלי להפנות כמה שיותר חללים לכיוונו; הנקודה השנייה הייתה גובה המגרש הקיים, שהחלטתי לשמר; ולשתי ההחלטות המשמעותיות הללו הצטרף הסגנון האישי שלי, כלומר חיבתי העזה לסגנון הכפרי האירופאי ואוסף פריטי הווינטג' שלי שמוצג לראווה ברחבי הבית. במקרה זה של תכנון הבית שבו אני הלקוחה, יכולתי ללכת עם הסגנון עד הסוף ולהטמיע את השפה העיצובית והסגנונית האישית שלי לתוך הסגנון בצורה מלאה'.
 מבט על איזור הבריכה וילה פרובנסאלית בישראל בעיצובה של לירן בן איבגי, צילום: עידן גור
 לירן בן איבגי, אדריכלית בעלת נסיון של 20 שנה בעלת משרד ''לב אדריכלות'', צילום כריכה: עמית גושר
לחצו כאן לרכישת הספר באתר של סטימצקי
|