טים ברנרס-לי, ממציא רשת האינטרנט העולמית [World Wide Web] משיק תוכנית לתיקון האינטרנט.
טים ברנרס-לי, המוכר כממציא הרשת העולמית [WWW], השיק רשמית את ''חוזה האינטרנט'', מערכת עקרונות שנועדה 'לתקן' את האינטרנט ולמנוע מאיתנו להגיע למצב של ''דיסטופיה דיגיטלית''. החוזה מפרט לממשלות, חברות ואנשים פרטיים, תשעה עקרונות ליבה לאספקת רשת אינטרנט ברת השגה, אמינה והמכבדת את השיח האזרחי וכבוד האדם.
עם השקתה, זכתה היוזמה לתמיכה של יותר מ -150 ארגונים, בהם חברות טק כמו מיקרוסופט, גוגל, DuckDuckGo ופייסבוק וכן קבוצות הפועלות ללא מטרות רווח. נעדרות בולטת מרשימת החברות הן אמזון וטוויטר. התפקיד ההולך וגובר של טוויטר בשיח הפוליטי הוכנס לאחרונה למוקד השיח לאחר שבחרה לאסור מודעות פוליטיות בפלטפורמה שלה, תוך ציון ה-'אתגרים לשיח האזרחי' שהם יוצרים.
השקת החוזה מגיעה בעקבות ההבנה שחברות טק כמו פייסבוק וגוגל מתמודדות עם לחץ גובר סביב כמות הנתונים שהן אוספות על המשתמשים שלהן והדרכים בהן הן אוספות אותם. ''חוזה האינטרנט'' כולל עקרונות שנועדו למנוע זאת, כולל דרישה לחברות לכבד את הפרטיות והנתונים האישיים של אנשים. אם חברות לא יראו כי הן פועלות לתמיכה ביעדים אלה, הן מסתכנות בהסרה מרשימת תומכי הפרויקט, דבר שיוצר חוות דעת שלילית.
 טים ברנרס-לי, המוכר כממציא הרשת העולמית, צילום: Paul Clarke @ Creative Commons
''חוזה האינטרנט'' כולל 72 סעיפים לצד תשעה עקרונות מובילים שנתמכים כבר על ידי ממשלות גרמניה, צרפת וגאנה. החוזה קורא לממשלות להבטיח שכל אחד יכול להתחבר לאינטרנט, ולהשאיר את האינטרנט זמין כל הזמן. נקודה אחרונה זו נראית רלוונטית במיוחד לאור ההחלטה האחרונה של ממשלת איראן לסגור את האינטרנט בניסיון למנוע את התפשטות המחאה
על פי החוזה מהווה תוכנית פעולה עולמית להפיכת רשת האינטרנט למקום בטוח ומעצים לכולנו. מטרתה המקורית של רשת האינטרנט היה להפגיש אנשים ולהפיץ את הידע שקיים סביבנו באופן חופשי וזמין לכולם. רשת האינטרנט שינתה את פני העולם לתמיד, ושיפרה את חייהם של מיליארדים. עם זאת מחד, אנשים רבים עדיין אינם מצליחים להיחשף ליתרונותיה של הרשת ומאידך, את האחרים מאלצת הרשת להתמודד עם השלכות לא רצויות של שימוש לקוי.
על פי טים ברנרס-לי, החוזה לשימוש הוגן ברשת נוצר מתוך הבנה כי לכל אחד מהמשתמשים ברשת האינטרנט יש תפקיד בשמירה על עתידה. החוזה נוסח על ידי נציגים של יותר מ -80 ארגונים, ממשלות, חברות מסחריות ואזרחיות ואנשים פרטיים אשר יצרו התחייבות להנחות אג'נדות מדיניות דיגיטליות ברשת. כדי להשיג את יעדי החוזה, על ממשלות, חברות, חברה אזרחית ואנשים פרטיים להתחייב לפיתוח מדיניות מתמשכת ויישום תוכן החוזה.
תשעת עקרונות ''חוזה האינטרנט'' לשימוש הוגן ברשת האינטרנט:
אחריות הממשלות עקרון 1 – יש לוודא שכולם יכולים להתחבר לאינטרנט עקרון 2 – יש לשמור את כל האינטרנט זמין, כל הזמן עקרון 3 - כבד והגן על הפרטיות הבסיסית של האנשים וזכויות הנתונים שלהם אחריות החברות עקרון 4 - הפוך את האינטרנט לזול ונגיש לכולם עקרון 5 - כבד והגן על הפרטיות והנתונים האישיים של אנשים כדי לבנות אמון מקוון עקרון 6 - פיתוח טכנולוגיות התומכות בטובות האנושות ומאתגרות את הגרוע מכל אחריות האזרחים עקרון 7 - היו יוצרים ומשתפי פעולה ברשת עקרון 8 - בנו קהילות חזקות המכבדות את השיח האזרחי וכבוד האדם עקרון 9 - להילחם למען האינטרנט
|