אנוכי במזרח // תערוכה קבוצתית חדשה פתיחה: רביעי ה-27 בפברואר 2019 בשעה 16:30
השבוע תיפתח תערוכה קבוצתית חדשה במרכז למורשת היהדות ע''ש צימבליסטה באוניברסיטת תל-אביב. התערוכה, ''אנוכי במזרח'', מהווה המשך השיח והעשייה של מפעל הביאנלה של ירושלים, המוקדשת לחקר נקודות המפגש בין אמנות עכשווית ועולם התוכן היהודי. הביאנלה הרביעית תיפתח באוקטובר 2019. בתערוכה משתתפים האמנים דניאלה ושי אזולאי, מידד אליהו, נטע אלקיים, עופר גרונוולד, מיה ופורת סלומון, שי עבאדי, לידה שרת מסד.
![שי עבאדי, אפיון גזעי [דוד עזרא, אבא, וגמאל אבד אל נאצר], 2016](http://www.archijob.co.il/archijob_news/images/20190224_2019_02_24_b_1.jpg) שי עבאדי, אפיון גזעי [דוד עזרא, אבא, וגמאל אבד אל נאצר], 2016
במאה ה-12, בספרד, כותב רבי יהודה הלוי: ״ליבי במזרח, ואנוכי בסוף מערב״. התערוכה אנוכי במזרח מציגה את היפוך היוצרות: מציגים בה אמנים אשר מצד אחד פועלים במרחב המקומי, המזרח תיכוני, הלבנטיני, מזוהים ומזהים את עצמם כחלק ממנו ואף מחפשים בו שורשים, ומצד שני חשופים לשיח המערבי ולתרבות המערב, מושפעים מהם ומנהלים התכתבות רבת רבדים איתם. מבט על מכלול עבודתם מעלה שאלות בנוגע למובנים העכשוויים של ״מזרח״ ו-״מערב״ בפן הגיאוגרפי, החברתי והתרבותי ומעלה תמונה מורכבת, לאו דווקא קוהרנטית, על אמנות ישראלית ויחסה לשדה האמנות הגלובלי.
 שי אזולאי, afro buzz, שמן על בד, 2018.
על האמנים המציגים: שי עבאדי מציג בתערוכה עבודות מתוך סדרת הציורים האחרונה שלו ״בחזרה ללבנט״ לצד מבחר עבודות מסדרות קודמות שלו העוסקות באופן מובהק בתמות מערב אירופאיות: שובה של התשוקה, גרמניה האחרת שלי, פרויקט חנה ארנדט ואיקונה.
שי ודניאלה אזולאי מציגים בתערוכה הצבה המורכבת מציורים פרי עבודתו של שי בשנים האחרונות ועבודות פיסול של דניאלה. בכמה מעבודותיו מסגל האמן מבט חיצוני, אוריינטליסטי, על עצמו, ובעבודות אחרות, שנוצרו במקביל, מופיע שוב ושוב מוטיב הכנפיים השאוב מיצירתו של מאטיס. יצירותיה של דניאלה, העשויות מקליפות ביצים ומפורצלן, משלבות בתוכן דימויים הקשורים לחיבור לקרקע ולשורשיות ומנגד - ציורי ציפורים אגדתיות במעופן.
בנברשות עוסק מידד אליהו בהתכה של זהויות. גופו וראשו של האמן משמשים בסיס ממנו פורצים דימויים קישוטיים אקספרסיביים. אליהו חוקר ויוצר בשנים האחרונות בעיקר בהשראת התרבות היהודית הנכחדת של קוצ'ין [דרום הודו], מזרחה מכאן, אולם העבודות המוצגות נוצרו במהלך שהות אמן בונציה, כך שניתן למצוא בהן מוטיבים מסורתיים באמנות הודית-מוגלית בשילוב מוטיבים בארוקיים ונציאנים.
בסדרת העבודות אורנמנט, מציגה לידה שרת מסד דגמים השאולים מאמנות האסלאם, אך מזכירים בחלקם סכימות מציוריו של מרדכי ארדון. בנוסף לאלה, מוצג אורנמנט אישי שיצרה מהפונטים של המילים המחוברות “אבאמא”. וכך, הדימוי הסמלי והמופשט עד קצה פוגש את האישי והקונקרטי ביותר.
נטע אלקיים מציגה עבודות המחברות בין קוי אופק של ערים שונות: ירוחם, ירושלים [מזרח ומערב] תינר׳יר וקזבלנקה. הסדרה ״קווי חיים״ יוצרת קשרים בין אופקים הרחוקים גיאוגרפית אלה מאלה אך מהווים חלק מאותו קו אופק זהותי-ביוגרפי. במקרה זה הערגה למערב היא ערגה לשורש צפון אפריקאי - המערב כמגר׳ב.
פורת ומיה סלומון מציגים מספר עבודות פיסול שנוצרו בטכניקה ייחודית. עבודות כדרות של מיה נורו בנשק חם על ידי פורת כשהחימר עוד היה לח. כדורי האקדח, הלוקחים חלק בעיצוב הצורה הסופית של עבודת האמנות, מעידים במשהו על מציאות מקומית מסוכסכת.
ולבסוף, עופר גרינוולד מציג הצבה של סדרת עבודות המבוססות על איוריו של אפרים משה ליליאן. חזרה אל התקופה המכוננת בה פעל ליליאן, ויציקת הדימויים שלו מזפת- חומר נוזלי בהגדרתו אשר אינו מאפשרת לשמר צורה קשיחה, מעמתים את חזון השיבה לציון עם השמש הקופחת של המקום.
אנוכי במזרח
אוצרים: רם עוזרי, ורה פלפול פתיחה: 27/2/2019 בשעה 16:30
המרכז למורשת היהדות ע''ש צימבליסטה כתובת: אוניברסיטת תל-אביב, חיים לבנון, 44915 תל-אביב
|