מפעל רהיטים ופארק בתוך היער, בנורבגיהמפעל רהיטים ופארק בתוך היער, בנורבגיה || פרויקטים

פרויקטים - נכתב ב: ‏יום חמישי ‏09 ‏יוני ‏2022 כתב by Archijob6

Project Name: THE PLUS
Project type: Commercial
Status: Completed
Size in m2: 7000
Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Ole Elkjaer-Larsen
Project Leader: Viktoria Millentrup
Project Manager: Eva Seo-Andersen, Tommy Bjørnstrup
Location: Gaustadvegen, Magnor, Norway
Opening date: June 3rd, 2022
Photograph: Einar Aslaksen

יצרנית הרהיטים הנורבגית Vestre ו-BIG חוגגות את פתיחתו של THE PLUS - מפעל רהיטים חדש, מרכז חוויה ופארק ציבורי בשטח של 300 דונם. כפר היצרן הצבעוני מוקדש לייצור הנקי ביותר, נייטרלי פחמן, של ריהוט עירוני, המוביל את הדרך למתקני ייצור וייצור יעיל של העתיד. ההשקעה הגדולה ביותר של נורבגיה בתעשיית הרהיטים מזה עשרות שנים, מתקן הייצור בשטח של 7,000 מ''ר משמש כפארק ציבורי לטיולים וקמפינג ומתיישר עם המשימה של האזור להקים מרכז ייצור ירוק מחוץ לאוסלו. נבנה תוך 18 חודשים בלבד, הבניין עשוי מעץ המוני מקומי, בטון דל פחמן ופלדה ממוחזרת, והוא אמור להפוך לבניין התעשייתי הראשון שישיג את הדירוג הסביבתי הגבוה ביותר של BREEAM Outstanding.


THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen



THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen


THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen



The Plus is conceived as a radial array of four main production halls – a warehouse, color factory, wood factory, and the assembly – that connect at the center and generate the ‘'plus’' shape at its intersection. The layout enables an efficient, flexible, and transparent workflow between the manufacturing units and the intuitive visitor experience. Like a flowchart, the entire interior is organized with the color of each machine overflowing to the floors. Exploring The Plus feels like moving through an archipelago of colorful islands where the experience and overview of the factory’s activities are unified.


The heart of The Plus draws visitors into the exhibition centers Vestre Energy and Clean Water Center where the public can learn about energy, water and circular design. A logistics office with direct connections to all four production halls allows Vestre’s team to process logistical traffic with maximum efficiency. The central hub wraps around a public, circular courtyard where the latest outdoor furniture collections are displayed and changed according to the changing seasons. The courtyard doubles as a panopticon for visitors and staff to fully experience the factory’s production processes.


THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen



THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen



THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen

Inside the factories, each wing has one alternating ceiling corner lifted to create inclined roofs that allow views into the production halls as well as the forest outside. Along the color and wood factory, the sloping roofs are extended to form a pathway for visitors and staff to hike up and down the building while observing the production processes inside. All four production units are built with 21 meter free-spanning, cross-laminated timber, creating flexible column free-spaces.

From all four sides of the buildings, visitors and staff will be invited to hike around the facility and end their walk on the green roof terrace. On the rooftop, 900 photovoltaic panels are placed and angled according to optimal solar efficiency while effective construction and materials methods, rainwater collection systems, heat and cooling systems, green roofs, electric vehicles and much else contribute to ca 90% lower energy demand than that of a conventional factory. An ADA-accessible ramp will allow wheelchairs and strollers to enjoy the serpentine path and the experience of being surrounded by pine trees on all sides.

Proving that production can be sustainable and profitable even in a high-cost country like Norway, The Plus - a hybrid of a transparent and open production facility, a public park, and a literal green landmark for the manufacturing industry – exemplifies how advancements in fabrication and manufacturing can help shape both the factories of the future, and the way we experience them.



The Plus Facts:

The Plus will generate 50% less greenhouse gas emissions than a conventional factory. The factory has an efficiency rating of A+ and the building will generate around 250,000 kWh of renewable energy per year. Vestre will use 100% electric vehicles for transportation.

The Plus is set to become the first project of its kind in the world to achieve the very highest environmental BREEAM rating – the ‘Outstanding’ classification. An ‘Outstanding’ building is defined as an international innovator. In theory, less than 1 per cent of all new non-domestic buildings will achieve this extremely high level. There are currently no industrial projects in the Nordic region that are close to qualifying as Outstanding. Through this project, Vestre aims to prove that industrial projects can also be global innovators in the environmental field.

All materials are carefully chosen by their environmental impact, with the facade constructed from local timber, low-carbon concrete and recycled reinforcement steel. Every aspect of the design is based on principles of renewable and clean energy to match Vestre AS eco-friendly production, such as ensuring a minimum of 50% lower greenhouse gas emissions than comparable factories.


THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen



THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen



THE PLUS. Photo Credit: Einar Aslaksen







חדשות - כותרות
Architecture competition - Tokyo Urban Medietion CabinsArchitecture competition - Tokyo Urban Medietion Cabins

תערוכת יחיד במגדל פרישמן, תל אביבתערוכת יחיד במגדל פרישמן, תל אביב

פסטיבל "אנימיקס" 2022פסטיבל ״אנימיקס״ 2022

וועידת נגישות ישראל הבינלאומית ה-8וועידת נגישות ישראל הבינלאומית ה-8

 אירוע קיץ בבית האמנים ירושלים  אירוע קיץ בבית האמנים ירושלים 

תכנון בניין של MVRDV שהוא פסל פיגורטיביתכנון בניין של MVRDV שהוא פסל פיגורטיבי

פסל המורכב מרבע טון פסולת בחוף גורדוןפסל המורכב מרבע טון פסולת בחוף גורדון

אוגוסט למשפחות במשכן לאמנות עין חרודאוגוסט למשפחות במשכן לאמנות עין חרוד

תערוכות חדשות במוזיאון חיפה לאמנות  תערוכות חדשות במוזיאון חיפה לאמנות  

Call for ideas for the LINA ArchitectureCall for ideas for the LINA Architecture

בית העץ בלונדוןבית העץ בלונדון

קיץ לילדים ולכל המשפחה במוזיאונים ברחבי הארץקיץ לילדים ולכל המשפחה במוזיאונים ברחבי הארץ

עושים גלים במוזיאון הימי הלאומי''עושים גלים'' במוזיאון הימי הלאומי

קול קורא לתוכנית כיתת אמן בתל אביבקול קורא לתוכנית כיתת אמן בתל אביב

ביתן הקוביות בסאו פאולו, ברזילביתן הקוביות בסאו פאולו, ברזיל


לכל כותרות החדשות
החדשות הנצפות ביותר בחודש האחרון
בית הקיץ בשרון II חשיפת מעצביםבית הקיץ בשרון II חשיפת מעצבים

שיפוץ ועיצוב פנטהאוז ברמת גן II חשיפת מעצביםשיפוץ ועיצוב פנטהאוז ברמת גן II חשיפת מעצבים

תערוכות קיץ 2022 - מוזיאון תל אביב לאמנותתערוכות קיץ 2022 - מוזיאון תל אביב לאמנות

תערוכות בוגרים ובוגרות מחלקות אומנות ועיצוב ברחבי הארץתערוכות בוגרים ובוגרות מחלקות אומנות ועיצוב ברחבי הארץ

תערוכות חדשות במוזיאון חיפה לאמנות  תערוכות חדשות במוזיאון חיפה לאמנות  

תערוכה קבוצתית בבית ליבלינגתערוכה קבוצתית בבית ליבלינג

אוגוסט למשפחות במשכן לאמנות עין חרודאוגוסט למשפחות במשכן לאמנות עין חרוד

תכנון בניין של MVRDV שהוא פסל פיגורטיביתכנון בניין של MVRDV שהוא פסל פיגורטיבי

מחווה לכדור הארץ/הגרסה הישראלית בבית האומנים תא''מחווה לכדור הארץ/הגרסה הישראלית'' בבית האומנים ת''א

ביתן הקוביות בסאו פאולו, ברזילביתן הקוביות בסאו פאולו, ברזיל

קיץ לילדים ולכל המשפחה במוזיאונים ברחבי הארץקיץ לילדים ולכל המשפחה במוזיאונים ברחבי הארץ

קרמיקה פוגשת פלסטיק במיצב בבית בנימיניקרמיקה פוגשת פלסטיק במיצב בבית בנימיני

שבוע ילדות אורבנית בתל-אביב-יפושבוע ילדות אורבנית בתל-אביב-יפו

בניין קמפוס בריא - לאנשים ולפלנטהבניין קמפוס בריא - לאנשים ולפלנטה

South Park Bridge, Sofia - Architecture CompetitionSouth Park Bridge, Sofia - Architecture Competition


‎Archijob‎